Rozét az összes évszakban fogyaszthatunk, de a legtöbb valószínűleg mégis nyáron kerül a poharakba. Gyümölcsös íze, könnyedsége jólesik a kánikulában, akár magában, akár fröccsként. A rozé esetében ilyenkor kritikus, hogy jól hűtsük be, hiszen a hűtőből kivéve és pohárba töltve hamar emelkedni kezd a hőmérséklete.
Két fontos trend is körvonalazódik az utóbbi években a rozé kapcsán. Az egyik a bortípus élettartamáról szól. Sokáig szinte kötelező érvényűnek tekintettük, hogy csak új évjáratú rozét igyunk. Ahogy azonban egyre több borász veszi komolyan ezt a rózsaszín műfajt, mind több olyan tétel van, amelyik nem kapkodva, időnyomás alatt születik. Ha pedig kellő időt adnak az egyes munkafolyamatoknak, és igényesen állnak a rozéhoz, az nem feltétlen egy éven belül elfogyasztandó kategória lesz. Így több esetben bátran fogyaszthatunk akár egy-két éves tételeket is.
A másik és részben az előző trendből táplálkozó újdonság, hogy a hazai piacon is egyre több prémiumrozé érhető el. Ezek a borok valamilyen szempontból különböznek a megszokott rozéktól, például azáltal, hogy részben hordóban érlelődnek vagy nagyobb testtel rendelkeznek.
Ha tehát a nyár, a rozé és a tűzhelytől való távolságtartás a téma, akkor épp itt az ideje, hogy elővegyük a legnagyobb lapos tálainkat és deszkáinkat, és ezekre szépen elrendezzünk sonka-, szalámi- és sajtszeleteket. Kísérjük mindezt olajbogyóval, friss zöldségekkel és akár krémekkel. Olasz inspirációra önthetünk egy tálba olívaolajat a kenyérrel való tunkoláshoz, amibe akár egy kevés balzsamecetet is csepegtethetünk.
Thummerer Rosé 2020
A klasszikus rozéerények mindegyikét felvonultatja ez az egri bor. A könnyedség és a mérsékelt alkoholtartalom mellett játékos savak, cseresznyét és málnát idéző illatok és ízek teszik kötelezővé ezt a rozét. A Noszvajon található pincészetet a teljes kép kialakítása érdekében személyesen is érdemes felkeresni, hiszen a különböző borkóstoló programok mellett dűlőtúrákon is részt vehetünk, sőt lovagolhatunk is náluk.
Pálffy Törökugrató Rosé 2020
A Balaton-felvidéken található pincében hagyománya van ennek a rozénak, melynek alapanyagai, a pinot noir és a kékfrankos, a Káli-medence két kedvelt települése, Köveskál és Szentbékkálla határából származnak. A bor spontán erjedt, majd tartályban érlelődött fél évig, egyediségét az átlagosnál nagyobb beltartalom és a mélyebb szín adja, feszegetve a műfaj hazai határait. A mély, gyümölcsös ízek érdekessé tehetik azok számára is, akik korábban nem voltak rozérajongók.
Vylyan Rozé Variáció 2020
Kategóriaként idén debütált a Rozé Variáció a villányi pincészet portfóliójában, mely a Kakas nevet viselő hagyományos rozéjuktól két szempontból is különbözik. Egyrészt a nagyobb test formájában, másrészt abban, hogy a bort részben hordóban érlelték, és ez finoman, de érződik annak illat- és ízvilágán. Új még ez a rozéfelfogás itthon, ezért a műfaj kedvelőinek érdemes megkóstolniuk, már csak azért is, mert így a tartalmasabb fogások mellé is könnyebb lesz majd rozékíséretet illeszteni.
Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!
Fotó: Getty Images