A grillezés magyar borok nélkül mit sem ér!

2021. június 05.
A grillezés valakinek egész éves szenvedély, a legtöbben azonban olyan időben szeretünk grillezni, amikor a jó idő miatt egyébként is szívesen vagyunk a szabadban. Hiszen a grillezés nem pusztán étkezés, hanem közös időtöltés. Ilyenkor mindenki bekapcsolódhat az ételkészítés fázisába, még akkor is, ha csak a grill mellett állót szórakoztatja. Most ehhez ajánlunk borokat.

A grill szót meghallva a legtöbben súlyos hússzeletekre gondolunk, és valószínűleg valóban ez kerül a legtöbb rácsra a tűz fölött. Az ilyen fogásokhoz, amelyek tartalmasak, zsírosabbak, és a sütési mód miatt határozott pörcréteg vonja be őket, érdemes komoly vörösbort választani. Az ilyen borok telt teste, alkoholtartalma, tannin- és savszerkezete alkalmas arra, hogy két masszív falat között leöblítse a nyelvünket, hogy új élményként élvezhessük a következő harapást.

Ilyen szituációban kerülnek elő a világ legtöbb pontján a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtaborok vagy az ilyen alapú házasítások. Ezen borok esetében szinte általános a közepes vagy annál nagyobb test és a hordós érlelés, ezek pedig olyan tényezők, amelyek segítenek a bornak felnőni a feladathoz.

Tény ugyanakkor, hogy egyre többen grilleznek más alapanyagokat. A zöldségfogások egyre növekvő kedveltsége miatt ma már a krumpli, a nagyobb gombafejek, a padlizsán és a paradicsom is megszokottnak számít. És bár a zöldséges fogások esetében a legtöbbször inkább a fehérborhoz nyúlunk, érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy a sült zöldségek mellé könnyedebb vagy közepes súlycsoportú vörösborokat illesszünk. És persze az ilyen borokhoz jól passzolnak a csevapok, a magyar kolbászok, a német stílusú wurstok és a saslikok is.

Most három, a maga módján mind-mind egyedi vörösbort ajánlunk a grillezéshez. Bátraké a szerencse! Most nem sablonok gondolkozunk.

grill-magyar-bor

Vincellér Ház Soproni Zweigelt 2018

A soproni pincészetnek nem csak a szőlőfajta karaktere miatt kedves a zweigelt. A borászatot alapító Molnár Tibor volt az, aki egy osztrák szakmai gyakorlatot követően a ’60-as években behozta Magyarországra ezt a szőlőt. Ennek pedig ma mi élvezhetjük a gyümölcsét, hiszen a bor kifejező erdei bogyósokra emlékeztető ízei és pikáns, fűszeres karaktere egyszerre mutatják a zweigeltet és a soproni borvidéket. Emellett játékos savakkal és visszafogott tannintartalommal bír a bor.

grill-magyar-bor

Bussay Mura Vörös 2018

Elég azt mondanunk, hogy zalai bor. A termőhely még mindig inkább kuriozitásnak számít. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a borász, Bussay Dorottya a Mura nevet viselő vörös házasításához a pinot noir, a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon mellett egy olyan ritkaságnak számító, régi helyi fajtát is felhasznál, mint a laska, egyértelmű a sztori egyedisége. A bor meggyes, fekete cseresznyés zamatai, feszes sava és a hordós érlelés pörkölési aromái egy igazán izgalmas bort hoznak létre.

grill-magyar-bor

Petrény Cabernet Franc 2014

A bor különlegességének első ránézésre egyik legfőbb oka: az évjárat. Még a nagy vörösborok mezőnyében sem jellemző, hogy kapható lenne lassan hétéves vörösbor. Az évjárat azonban olyan szempontból is érdekes, hogy az átlagosnál hűvösebb időjárása miatt kevesen készítettek ebből az évjáratból komoly vöröset. És ahogy az ilyen történetekben lenni szokott, mindig akad, aki szembemegy az árral, és mégis bevállalja. Nagyobb munka, nagyobb kockázat, de ez itt bejött. Érleltsége mellett is még gyümölcshangsúlyos, egyenes, határozott egri vörösbor.

grill-magyar-bor

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább! 


Kapcsolódó