Bevezetés a brunch and bubbly csodálatos világába – 3 magyar buborékos borral

2021. július 19.
Bár a villásreggeli kifejezés itthon is létezik, a késői reggeli műfaját, ami akár egy ebédet is pótolhat, az angolszász kultúrkörben járatták a csúcsra. Ma itthon is egyre több étterem és szálloda kínál brunchot, de ezt az élményt persze otthon is átélhetjük, stílusosan egy buborékos bor társaságában.

Az 1800-as években Angliában alakult ki ez az étkezési forma, amelynek neve a breakfast, azaz a reggeli és a lunch, azaz az ebéd összeolvadásából származik. Jellemzően délelőtt tíz és dél között szolgálják fel, és az ételek mellett szinte kötelező eleme egy pohár pezsgő – akár magában, akár például narancslével párosítva, amit akkor már mimózának hívunk.

A brunch fogásainak kínálata kifejezetten széles körű, de persze mégis jegyezhetünk klasszikusokat. A különböző tojásételek elterjedtnek számítanak, de gyakran kerülnek a tányérokra kolbászkák, sült sonka, lazacos vagy avokádókrémes szendvics, hagyományos vagy amerikai palacsinta, gofri, muffin, croissant és gyümölcsök.

brunch-bor-bubi

Ezt a sokszínű ételkavalkádot stílusosan kísérhetik a buborékos borok: tradicionális vagy tankpezsgők, gyöngyöző- és habzóborok. A friss savak, az üde aromatika, az alacsony alkoholtartalom és a kedves buborékok összedolgoznak azért, hogy egy-két pohár elfogyasztásával még derűsebbé tegyük a délelőttöt. Itt a nyár, ráérősebbek a napok – ha eddig nem próbáltuk volna, most épp itt az idő, hogy bruncholjunk egyet, ehhez három buborékos bort ajánlunk.

Bujdosó Zöld 2020

A dél-balatoni vitorlázó borász család a 2020-as évjáratban három illatos szőlőfajtából készítette gyöngyözőborát. Az Irsai Olivér, a sauvignon blanc és a muscat lunel házasítása nem tolakodóan parfümös, de azért mind illatában, mind ízében érezhetőek a virágokat és a fehér húsú gyümölcsöket idéző jegyek. A Zöld nevet viselő fehér gyöngyözőbor rozé változatát is érdemes megkóstolni, amelyet Kéknek hívnak, sőt a pincészet immár több évjáratnyi tradicionális pezsgővel is büszkélkedhet.

Taschner Albino Perle 2020

A soproni gyöngyözőbor kuriózumnak számít a mezőnyében, ugyanis a buborékos műfajban ritkaságnak számító cabernet franc-ból készül. Egy olyan szőlőfajtából, amelyből inkább testes vörösborokat szoktak palackba tölteni. És itt nem is egy rozé tételről van szó, ahogy a név utal rá, buborékos fehérbor kerül a poharunkba. Ehhez arra volt szükség, hogy a leszedett szőlőt gyorsan feldolgozzák és kipréseljék, hogy a héjból ne kerülhessen színanyag a mustba. Így született meg ez a gyümölcsös, krémes buborékokkal rendelkező tétel.

Kreinbacher Rosé Brut

Míg bizonyos borok esetében hozzáadott szén-dioxid gondoskodik a buborékokról, addig a somlói Kreinbacher birtokon kizárólag tradicionális eljárással készülnek a pezsgők. Ebben az esetben a poharunkba kerülő buborékok a másodlagos erjedés eredményei. A magyar pezsgő világában meghatározónak számító pincészet tételeit egy brunch-rajongónak sem érdemes kihagynia. A bor alapját nemzetközi pezsgős szőlőfajták adják, de ehhez csatlakozik egy kis furmint, valamint a rozészín és -aromatika létrehozása érdekében ötszázaléknyi kékfrankos vörösbor formájában.

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó