Nincs jobb az újburgonyás fogásoknál – hát még ha magyar bort kínálunk melléjük!

2021. május 12.
Egyre szélesebb palettából válogathatnak azok, akik figyelik a piacok termelői standjait és a magyar termékeket kínáló zöldségesek pultjait. Az újburgonya ilyenkor jelenik meg a tavalyi krumpli helyett vagy mellett.

Nem pusztán az újdonság erejénél fogva érdemes mellette dönteni. Frissessége miatt magasabb víztartalommal rendelkezik, hiszen nem tárolták hosszú ideig. Ezért energiatartalma alacsonyabb, vitamin- és ásványianyag-tartalma magasabb, és édes tónusú ízzel kényeztet.

Bár tehetjük zöldséglevesekbe és készíthetünk belőle köretet, most a borpárosítások kapcsán koncentráljunk azokra a verziókra, ahol a figyelem középpontjába kerülhet. Az újburgonya kifejezetten népszerű saláta alapanyag. A tavasz miatt legtöbbször olyan, ugyancsak friss zöldekkel párosítják, mint a petrezselyem, az újhagyma, a spenót vagy a különböző salátafélék. Ebben az esetben remekül áll neki egy citrusos, olívás dresszing.

Ha azonban tartalmasabb fogást keresünk, az újburgonyát a salátánkban párosíthatjuk pirított baconnel, sült zöldségekkel, tojással, fetával. Ebben az esetben jól működhet egy markánsabb joghurtos vagy majonézes mártás is.

Bár salátához a legtöbben egészben főzik vagy párolják az újburgonyát, az sütve is remek, legyen szó egy nyugodt, hétvégi kerti grillezésről vagy a konyhában, sütőben elkészülő változatról. A héjában sült újburgonyák egy kis pörcréteggel a felületükön igazi csemegének számítanak, így érdemes nekik főszerepet adni, és egy finom krém vagy mártás társaságában az asztalra tenni.

Ha az újburgonya van a főszerepben, és azt egészítjük ki más olyan alapanyagokkal, amelyek nem viszik el teljesen más irányba az összképet – például nem teszünk mellé egy marhasteaket –, akkor elsősorban a könnyebb és a közepes testű száraz fehérborok köréből érdemes válogatni. Ha a friss, zöld alapanyagok kísérete a domináns, maradhatunk a könnyebb, frissebb mezőnyben, ha azonban belép a bacon, a tojás, vagy sütjük a krumplit, mehetünk feljebb testben – és így alkoholtartalomban is.

Ezekben a kategóriákban a magyar borvidékek számtalan házasítást kínálnak, de ott vannak az olyan fajtaborok is, mint az olaszrizling, a chardonnay, a rajnai rizling vagy a furmint. A legkönnyedebb tételekből tavaszra jellemzően már az új, 2020-as évjárat van forgalomban, míg a közepes testű mezőnyben a ’20-asok mellett bőven találhatunk még a korábbi évjáratok érleltebb tételeiből is.

bor-ujkrumpli

Centurio Birtokbor 2020

Ludányi Balázs, a mátrai pincészet borásza munkájának lényegét így fogalmazza meg: szőlőtőkéket gondoz. A hangsúly a szőlőben végzett munkán van, és míg ott maximalista, a pincében már minimalista Balázs, és csak a legszükségesebb lépéseket teszi meg a borkészítéskor. A 2020-as évjáratú fehér Birtokbor hárslevelű, szürkebarát, zenit és sárga muskotály házasítása. A bor mind illatában, mind ízében áthatóan és kifejezően gyümölcsös, ezért akár ebéd előtt, a saláta összeállításához is tölthetünk belőle magunknak egy pohárral.

Somlói Vándor Olaszrizling 2019

Kis Tamás boros élete Egerben indult, saját pincészetét mégsem itt, hanem Somlón hozta létre. Bár méretre ez az egyik legkisebb borvidékünk, egyedi karakterű borai fontossá teszik, rajongói körének elkötelezettsége példaértékű. És valóban, ha beleszagolunk, majd megkóstoljuk a Somlói Vándor Olaszrizlingjét, olyan aromákat érzünk, amelyek túlmutatnak a megszokott gyümölcsösségen. Határozott savtartalommal rendelkező, igazi gasztrobor, mert sokféle fogással működik együtt, és savai felfrissítik a szánkat két falat között.

Carpinus Deák Furmint 2018

A Tokaji borvidéken működő pincészet széles kínálatot nyújt a száraz fehérborok mezőnyében, legfontosabbnak azonban, ahogy a legtöbb tokaji borász, a furmintot tartják. A birtokfurmint mellett több dűlőszelektált tétel is készül, például ez a 2018-as, Deák-dűlőből származó furmint. A bor karakterét a határozott savak, a citrusos és a vajas ízek határozzák meg. Markáns bor, inkább a tartalmasabb újburgonyás fogások mellé ajánlanánk, de akkor is remek, ha az újburgonya mellé sült csirke- vagy sertéshús kerül.

Fotó: Getty Images

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Olvass tovább!