Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a karfiolrizs, amely alacsony szénhidráttartalmú, gabonamentes alternatívája lehet a hagyományos fehér rizsnek – ezért különösen alkalmas a keto diétát követők számára. Ám nem csak a diétázóknak érdemes kipróbálniuk, hiszen magas C-vitamin- és rosttartalma miatt nagyon egészséges köret bárki számára. A fogyókúra, diéta egyik sztárja is lehet, hiszen egy csésze karfiolrizs 25, míg ugyanennyi hosszúszemű fehér rizs 200 kalóriát tartalmaz.
Az Államokban, és persze a TikTok-on olyan nagy népszerűségnek örvend a karfiolrizs, hogy már gyorséttermekben is kapható. Ugyanígy maga a karfiol, mint alapanyag is igen trendi lett mostanság. Egy egyszerű útmutatót követve azonban a konyhában is egyszerűen elkészíthető, hogy az étkezőasztalunkon is élvezhessük pozitív hatásait.
A karfiolrizs elkészítése
Hozzávalók:
- egy fej karfiol
- konyhai aprítógép vagy kézi reszelő
Elkészítés:
- lépés: A karfiolt megtisztítjuk, eltávolítjuk a zöld leveleit. A karfiolfejet vágjuk rózsáira vagy kisebb darabokra, beleértve a szárat is.
- lépés: Fokozatosan tegyük bele a karfiol darabjait a gépbe, ne terheljük túl, inkább több körben mixeljük le.
- lépés: Nyomjuk meg a gombot négyszer-ötször gyorsan, majd kaparjuk le a tál oldaláról a darabokat. A nagyobb darabokat rajuk a penge közelébe, hogy egyenletes legyen, és ezt tegyük addig, amíg rizs állaga nem lesz.
- lépés: A kész karfiolrizst tegyük egy tálba, majd folytassuk a folyamatot addig, míg az egész karfiollal kész nem vagyunk.
+1. lépés: Ez a lépés nem feltétlenül szükséges, de ha egy kicsit ízesebb végeredményre vágyunk, a karfiolrizst megpuhíthatjuk a tűzön. Ehhez pároljunk meg olívaolajon 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, majd adjuk hozzá a karfiolt. Ne felejtsük el megsózni. Petrezselyemmel tálaljuk.
Ha csak kézi reszelőnk van, kicsit több időbe fog telni, de ugyanúgy működik.
Így illeszd be az étrendedbe!
A karfiolrizst fogyaszthatjuk magában, vagy használhatjuk a már bevált receptjeinkhez, amelyeket eddig fehér rizzsel készítettünk el. Kitűnő választás rizottókhoz, levesekhez, salátákba, mártásokhoz.
A nyers karfiolt légmentesen záródó edényben vagy dobozban, hűtőben tároljuk legfeljebb 3-4 napig. Azt azonban nem érdemes elfelejteni, hogy már egy-két nap után jellegzetes karfiolszag lesz a hűtőnkben. Lefagyasztani nem igazán ajánlott, mivel a hideg hatására a víz molekulák és sejtek szerkezete megváltozik, ami egy sokkal lágyabb textúrát, nem pedig a megszokott állagot eredményezi.
Szöveg: Kocsis Lilla, gyakornok Forrás: Insider Fotó: Getty Images