Karfiolsteak ropogós kesubundában

2021. március 18.
Tudjuk, hogy egy szaftos, vasárnapi rántott húsnál kevés jobb dolog van, de azért tényleg érdemes kipróbálni ezt a ropogós kesubundában sütött karfiolt is!

A karfiol az egyik legsokoldalúbb zöldség, és erre szerencsére az egész világ rádöbbent az elmúlt években: a magyar konyhában régóta töretlenül népszerű rakott karfiol és a karfiolkrémleves mellett a nemzetközi színtéren megjelent a karfiolrizs, a karfiolpizza és a karfiolsteak. Ebből is látszik, hogy a karfiol a hagyományos szénhidrátokat és a húsféléket is szuperül tudja helyettesíteni – igen, talán még a rántott húst is, ha valaki igazán elkötelezett a vegán étkezés mellett. Az alábbi receptben a karfiolszeletekre ropogós kesubunda kerül, ettől lesz igazán különleges fogás!

karfiol-steak-kesu-bunda-recept-vegan

Hozzávalók:

  • egy nagyobb fej karfiol
  • 1 csésze növényi tej (a legjobb a kesu, de mindenképp cukormentes legyen)
  • 1 ek. citromlé
  • 1 és fél csésze nyers kesudió
  • 1 tk. tengeri só
  • 1/4 tk. cayenne bors
  • 3/4 tk. fokhagymapor
  • 1 és fél tk. curry por
  • 1 és fél tk. füstölt paprika
  • 3 ek. kukoricakeményítő

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. A külső leveleket távolítsuk el, a karfiol fás alját vágjuk le, és vágjunk ujjnyi vastag szeleteket – ebből lesznek a „steakek”. Ha a karfiol helyenként szétesik, ne aggódjunk, a kisebb rózsákat is felszeletelhetjük, és azokat is elkészíthetjük.
  3. A karfiolokat gőzöljük 4-5 percig, vagy ha nincs erre alkalmas konyhai eszközünk, főzzük picikét elő, de épp, hogy csak kicsit puhábbak legyenek.
  4. A növényi tejet egy mélyebb tálban keverjük össze a citromlével, majd csináljuk meg a kesubundát: ehhez robotgépben aprítsuk fel a kesudiót, majd adjuk hozzá a fűszereket és a kukoricakeményítőt. Ügyeljünk rá, hogy maradjon kicsikét darabos, de elég finom ahhoz, hogy alkalmas legyen a panírozásra.
  5. A karfiolokat mártsuk a növényi tejes keverékbe, alaposan forgassuk meg benne, majd mindkét felét sózzuk és borsozzuk.
  6. Ezután hempergessük meg a kesus keverékben úgy, hogy az mindenhol befedje. Az így elkészült steakeket helyezzük a tepsibe, és egy kevés olívaolajjal locsoljuk meg őket.
  7. 25-35 perc alatt süssük ropogósra őket, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Kínáljuk friss hummusszal, vágjunk rá mentaleveleket, vagy jó magyar ember módjára együk krumplipürével.

Forrás: MinimalistBaker Fotó: Getty Images

Olvass tovább!