Málnás tejberizs vegán verzióban

2021. augusztus 19.
Még a tejberizsről sem kell lemondaniuk a vegán étrendet követőknek, hiszen ez a klasszikus édesség növényi tejből is isteni! Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal egy gyors, málnával bolondított verziót mutat.

Amikor beindult a málnaszezon, és megérkezett a szokásos éves 10 kiló málnám – aminek a nagy része azonnal ment is a fagyasztóba –, nem tudtam megállni, hogy ne készítsek reggelire egy könnyed, málnás tejberizst. Ami ennek a receptnek is a nagy előnye, hogy már előző este el lehet készíteni, és reggel csak ki kell venni a hűtőből, tenni rá egy kis friss málnát, és már ehetjük is.

Ízesített tejberizs: bolti vs. házi

hazi-tejberizs

Amikor fiatal voltam, akkor kerültek tömegesen a boltok polcaira az ízesített tejberizs desszertek. Nagyon szerettem őket, gyakran vettünk is, mert teljesen más volt az íze és az állaga, mint a menzás tejberizsnek. Az újdonság ereje elcsábított, és nem igazán foglalkoztam azzal, hogy mi minden van benne.

Most már egy kicsit máshogy állok ehhez a kérdéshez, rendszeresen megnézem, hogy milyen összetevőket tartalmaz egy étel. Sajnos a tejdesszertek nem a legegészségesebb édességalternatívák, mert általában magas a cukortartalmuk és sokféle mesterséges ízesítőt és adalékanyagot tartalmaznak. Emiatt nem is vásárolok már ilyeneket, inkább házilag készítem őket – egy tejberizst például tényleg nagyon egyszerűen el lehet készíteni. Egy házi tejszelet azért időigényesebb, de az sem lehetetlen.

Vegán tejberizs

tejberizs-recept

A jó hír az, hogy nemcsak tehéntejből, hanem növényi tejekből is nagyszerű tejberizst lehet készíteni. Hasonlóan krémes lesz az állaga, mégsem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt. Én zsírosabb növényi tejeket szeretek a tejberizshez használni, például a kókusztejet vagy kesutejet. Az előbbi jól megy például csokival, az utóbbi pedig gyümölcsökkel, mert nagyon semleges az íze.

A tejberizs elkészítéséhez a kerekszemű rizs a legjobb, amit akár rizottó rizsként is megtaláltok a boltok polcain.

Négyszeres mennyiségű tejjel szoktam készíteni, mert ennyiben kellemesen megpuhul, és marad mellette egy krémes lé is. Főzési ideje kicsit hosszabb, mint normál rizsfőzés esetén, nekem kb. 40-45 perc alatt szokott megfőni alacsony hőmérsékleten.

Málnás tejberizs készítése

malnas-tejberizs-keszitese

Ahogy a zabkásákban, a tejberizsben is az a nagyszerű, hogy ízlésünk szerint variálhatjuk idénygyümölcsökkel, fűszerekkel, magvakkal. A tejberizshez én nem szoktam pluszban cukrot tenni, így teljesen natúr íze lesz. A tetejére kerülő friss (vagy fagyasztott) málnától, és az aljára kerülő házi málnalekvártól lesz mennyi csemege. Ha nem lenne elég édes, akkor egy kis mézet még csurgathatunk a tetejére!

A receptet akár eperrel, áfonyával, szederrel is el lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • 100 g kerek szemű rizs
  • 400 ml kesutej
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 evőkanál házi málnalekvár
  • 150 g friss vagy fagyasztott málna

Elkészítés:

  1. A rizst alacsony hőmérsékleten feltesszük főni a négyszeres mennyiségű tejjel és egy csipet sóval. Időnként megkeverjük, és amikor a rizs megpuhul, de még nem szívta fel az összes levet, lekapcsoljuk (kb. 30-40 perc).
  2. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és alaposan elkeverjük.
  3. A málnalekvárt szétosztjuk két befőttesüveg alján, ráhalmozzuk a tejberizst, a tetejére friss málnát szórunk.

Még több izgalmas receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!