Házi zabpelyhes zsömle egyszerűen

2021. szeptember 02.
Forró, foszlós, puha zsömle egyenesen a sütőből, ráadásul mindenféle pékszakértelem nélkül? Esküszünk, hogy létezik, Bernáth Melinda, a Smarta bloggere pedig azt is elárulja, hogyan készítheted el.

Tavasszal többféle péksüteménnyel is kísérleteztem a konyhámban, de a legjobban a zabpelyhes zsömle jött be, amiből azóta is kb. 2-3 hetente sütök egy adagot. Az Instagram-oldalamon többször is posztoltam erről a zsömléről, és annyian kértétek a receptet, hogy most végre mindent pontosan kimértem, szépen lefotóztam! Remélem, nektek is annyira be fog jönni ez a recept, mint nekünk.

A zabpelyhes zsömle receptje

zabpelyhes-zsomle-recept

Szerencsére az elmúlt pár évben már elég sok élelmiszer-tárolási trükk került bele a napi rutinunkba, ami elég jól jött a karatén idején. Az egyik ilyen, hogy a pékárut remekül lehet a fagyasztóban tárolni. Ennek a zsömlének is általában ez az életútja: 2-3 darab kivételével (ami még melegen elfogy), amint kihűlnek, tárolótasakba kerülnek, és mennek a fagyasztóba. Amikor pedig szükség van rá, 1-2 óra alatt kiolvad, és pont olyan friss, és puha, mint sütés után.

Ráadásul a kenyérliszt mellé zabliszt és zabpehely is kerül – csak, hogy ne mindig zabkása készüljön a zabpehelyből – , amitől még több rost és tápanyag kerül bele.

Zabpelyhes zsömle hozzávalók:

  • 500 g BL100-as liszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 50 g + 2 ek. apró szemű zabpehely
  • 2 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek. méz
  • 150 g görög joghurt
  • 2 dl szűrt víz
  • 3 dkg friss élesztő

Elkészítése:

  • Egy tálba szitáljuk a liszteket és a sót, hozzáadjuk az 50 g zabpelyhet, és elkeverjük.
  • Jöhetnek a nedves hozzávalók: olaj, joghurt, méz, víz és az élesztő.
  • Géppel kb. 10 perc alatt kidagasztjuk. Akkor jó, amikor fényes, homogén, és nem tapad a tál aljához.
  • A tésztát letakarjuk, huzatmentes helyre tesszük 45 percre, amíg megkel kb. a duplájára.
  • A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkára tesszük, a kezünkkel kilapogatjuk, majd egy nyújtófa segítségével kb, 1,5-2 cm magas, nagyjából négyzet alakú lapot formázunk.vagott-zsomle-keszitese
  • Egy tésztavágó segítségével én 12 részre szoktam vágni, hogy legyenek kisebb és nagyobb zsömlék is. Persze a harc mindig a sarkokról lehulló háromszög zsömlékért megy.
  • Ezeket a kis bucikat, ha még kell egy kicsit, kézzel formára alakítjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük – úgy, hogy legyen köztük legalább 2-3 cm hely.
  • A tepsit letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük a bucikat.
  • Amikor megkeltek, egy ecsettel vízzel megkenjük, és a 2 evőkanálnyi zabpelyhet a tetejükre szórjuk.hazi-zsomle
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácsra rakjuk, amíg kihűlnek. Ilyenkor pedig akár már tehetjük is zacskóban vagy zárható dobozban a fagyasztóba.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!