Tökéletes nyári piknik – három különleges recepttel

2021. augusztus 28.
Caprese saláta dinnyével, brownie cukkiniból és egy zöldségekkel teli, gazdag pite! Major Andrea, a But First Veggies oldalak szerzője egy csodás nyári piknik menüsort hozott nektek, amihez kedvcsinálónak egy varázslatos fotósorozat is készült.

Nincs még egy olyan időszak az évben, ami ennyi színes, friss termést adna nekünk. Legyünk ezért hálásak és ünnepeljük meg egy piknikkel a természetben, pontosan ott, ahol learatjuk mindennek a „gyümölcsét”. Az én szabályom az ételekkel kapcsolatban nagyon egyszerű: ha a természet teremtette, minden további nélkül megeszem, ha a boltban olyan ételt látok, amit a nagymamám sem ismerne fel ételként, azt inkább nem veszem meg. Segítek néhány ötlettel, milyen ételekkel tudjátok megpakolni a piknikkosarakat. Boldogan eszi az ember, amit elkészített, miközben nézi a csodás naplementét.

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

A nyár egyik elengedhetetlen salátája a caprese saláta. Viszont ha már itt a dinnyeszezon, akkor bolondítsuk meg egy kis sárgadinnyével. Nagyon egyszerű ezeket a nyársakat elkészíteni. Tökéletes és látványos előétele a pikniknek a lédús dinnye a sós pármai sonkával, friss mozarellával és bazsalikommal tálalva. Minden zöldséges, gyümölcsös salátának, vagy előételnek a szósz adja meg igazán az ízét. Lenyűgöző hozzá a citromos mentapesto. A menta és a bazsalikom egyszerre ad egy olyan ízkavalkádot, amire az ember nem is számítana. Nemcsak az ízviláguk miatt fontosak a gyógynövények, de az egészségünkre tett jó hatásuk miatt is bátran használjunk belőlük a konyhában, különböző módokon: fel lehet aprítani őket főtt ételekhez, köretekhez, de a legtöbb jó teának is. Mindegyik tetőtől talpig ellátja az emberi szervezetet hasznos vegyületekkel. Segítik az emésztést, meghűlés ellen kiválóak, ráadásul a menta még élénkít is, és serkenti az agyműködést. 

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

HOZZÁVALÓK

1 és1/2 csésze dinnyegolyó 

170g szeletelt prosciutto darabokra tépve

1 és 1/2 csésze friss mozzarellagolyócska

1 marék friss bazsalikomlevél

CITROMOS MENTAPESTO

4 csésze friss menta

1/2 csésze friss bazsalikomlevelek

1 citromhéj frissen reszelve és 1/2 citromnak a leve  

1/4 csésze pirított fenyőmag

2 fokhagymagerezd

1/4-1/2 csésze olívaolaj

1/4 teáskanál só

1/4 teáskanál bors

1/4 teáskanál zúzott rózsabors

A nyársakra húzzuk fel a dinnyegolyókat, a mozzarellát, bazsalikomleveleket és a sonkadarabokat. Saját preferencia szerint lehet akár több dinnyét vagy akár több mozzarellát hozzáadni. Lehetnek nagyobbak, rövidebbek a nyársak is akár. Miután azok elkészültek tálaljuk a citromos mentapestóval. Ha lehet, akkor géppel keverjük habosra a pestot, először csak 1/4 csészével kezdve, és szükség esetén adjunk hozzá mindig mindenből egy kicsivel többet, amíg el nem érjük a kívánt összetételt. A pesto akkor lesz tökéletes, amikor az olaj és a citromlé már nem válik szét.

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

A konyhában sokat töprengünk azon, hogy milyen új dolgokat lehet csinálni például egy csirkemellből, vagy darált marhahúsból, hogy ne mindig a megszokott ételeket készítsük el. De lehet, hogy nem töltünk elég időt azzal, mit is készítsünk a zöldségekből. Ebben segítség lehet, ha úgy megyünk piacra, hogy megvesszük a szezonális zöldségeket, és otthon nemcsak megpároljuk, hanem kicsit megbolondítva készítjük el őket. Ezek a köretek így könnyen főfogássá válnak, és már nem is biztos, hogy kell melléjük hús – persze ha valaki úgy kívánja, hússal is lehet tálalni. A lényeg, hogy a zöldség legyen a főételünk, a köret pedig a hús.

A karfiol és brokkoli sokak számára unalmas alapanyagnak tűnhet. Mutatok egy remek pitereceptet belőlük, ami igazi élvezet az ízlelőbimbóknak, és egészséges tápláléka lehet a kicsiknek is.  

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

HOZZÁVALÓK

1/2 csésze brokkoli, rózsákra szedve

1/2 csésze karfiol, rózsákra szedve

1/2 csésze vaj

1 és ¼ csésze liszt

3 evőkanál víz

MÁRTÁS

½ csésze chedar sajt, reszelve

1 teáskanál só

1 és ½ teáskanál őrölt fekete bors 

1/2 teáskanál szerecsendió

1 doboz crème fraîche (ha nincs, akkor tejföl és tejszín keveréke is megfelel) 

Ehhez az ízletes recepthez először dobjuk a karfiolvirágokat forró vízbe. Ha megpuhultak, akkor vegyük ki a vízből, és tegyük félre őket. Hasonlóképpen a brokkolivirágokat is forrásban levő vízbe tesszük, ha pedig elkészültek azonnal hideg vízbe kell tenni őket, hogy kihűljenek, de ne essenek össze. Majd vegyük a lisztet, és szitáljuk egy tálba. Keverjük hozzá a sót és a vajat is, és végül jöhet hozzá a víz. Ebből a keverékből készítjük el a pite tésztáját. Amikor elkészült, kivajazott kör alakú formába nyomkodjuk. A sütőt közben 200 fokon előmelegítjük, és kb. 15 percig elősütjük a tésztát, ehhez meg lehet szurkálni egy kicsit villával, hogy ne emelkedjen fel sütés közben. Majd hozzáadjuk a főtt karfiolt, brokkolit, és a mártást, a fűszereket is jól elkeverve benne. 200 fokon további 15 percig sütjük. Ezt az ételt jó melegen tálalni, de a piknik során is tökéletes lesz még. A fehérbor ugyan lemaradt a képről, de a csodálatos ízek világát csak fokozni tudják. 

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

Ne feledkezzünk meg valami édesről sem. Az előételhez már használtunk gyümölcsöt, akkor miért ne zöldséget használnánk a süteményhez. Bizony. Ez a cukkinis vegán brownie azt hiszem, igazi kedvenc lesz mindenkinél. Intenzíven gazdag, garantáltan mindenki el fogja dobni a villát annyira finom, és az utolsó morzsák is el fognak tűnni a tányérokról. A cukkini szinte láthatatlanná válik, miközben ad annyi nedvességet a tésztához, hogy az összeálljon és a képen látható eredményt adja.

HOZZÁVALÓK
120 ml kókuszolaj, olvasztva
3 evőkanál zab- vagy mandulatej
300 g barnacukor
2 teáskanál vaníliakivonat
250 g sima liszt
60g cukor nélküli kakaópor
1 1/2 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál só
2 nagy cukkini, finoman lereszelve
150 g sötét félédes csokoládé, apróra vágva
75g pekándió vagy dió a sütemény tetejére


A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Először a száraz összetevőket kell összekeverni: liszt, sütőpor, só, cukkini és kakaó, majd ráöntjük az olvasztott olajat és tejet. Keverjük bele az apróra vágott csokit. Egy bélelt sütőformába tesszük a tésztát, és 35-40 percig sütjük azt.
Hagyjuk hűlni 25 percig, hogy kissé megdermedjen.

Élvezzétek a természetet, és annak minden zöldségét és gyümölcsét, és fogyasszátok ezeket az ételeket szeretettel!

nyar-piknik-recept-but-first-veggies

Fotók: Bodnár Zsófi

Még több receptet a But First Veggies Facebook- és Instagram-oldalán találsz!

Olvass tovább!