Krémes, sós, karakteres: 5 mennyei recept fetával

2021. július 27.
Imádjuk a feta sajtot, és nem csak a klasszikus görög salátában. A TikTok paradicsomos-fetás receptje óta tudjuk, hogy a sütőben sütés milyen jól áll ennek a sajtnak, de ennél még sokkal több is van benne – mutatjuk!

Izgalmas kombináció

A sajtok és édes gyümölcsök kombinálása új szintre lépett: megszületett ugyanis az epres sült feta. Ha a sült sajt ötlete valahonnan ismerősnek tűnik, valószínűleg a tavalyi internetes szenzációra gondolunk, amikor mindenki paradicsommal sütötte krémesen lágyra a fetát.

Fodros kellel bolondítva

A sült fetában az a legjobb, hogy borzasztóan egyszerű, arra viszont érdemes figyelni, hogy nem minden feta, ami annak tűnik – az igazi feta juhtejből, esetleg juh- és kecsketej keverékéből készül. A fodros kel és a csicseriborsó laktatóvá és vitamindússá teszik ezt a fogást, de ízlés szerint turbózhatjuk még kedvenc leveles zöldjeinkkel, zöldségeinkkel vagy akár olajos magvakkal is.

Szendvics – csúcsra járatva

Fontos, hogy jó minőségű, kovászos kenyeret használjunk, és még jobban járunk, ha nem pirítóban, hanem serpenyőben, egy kevés olívaolajon pirítjuk le. Ezek után mehetnek rá a feltétek – az alábbi recept szerint a nyár slágerzöldségének számító cukkini, egy kis feta és néhány izgalmas ízesítő!

Feta főételként

Igaz, Görögországban leginkább előételként kínálják a natúr vagy vékony panírba bújtatott sült fetát, amit gyakran ízesítenek mézzel vagy olívaolajjal. Az alábbi receptben kerül mellé édes vérnarancs és savanykás kapribogyó is, ettől pedig igazán intenzív, karakteres ízt kap – olyannyira, hogy egy tartalmas salátával mi főételként is eltudjuk képzelni.

Húsmentes krokett

Yotam Ottolenghi az egyik leginspirálóbb celebszakács. A közel-keleti és olasz gyökerekkel is rendelkező séf könyvje, a Vegetáriánus finomságok jól mutatja, hogy attól még, hogy valamiben nincs hús, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az kevesebb, esetleg kevésbé laktató étel. Vegetáriánusoknak szinte kötelező könyv, annyi jó recept, ízpárosítás és elkészítési ötlet van benne. Az egyik legjobb a padlizsánról szóló fejezet, innen származik az alábbi krokett is.