Vegán mogyorós-karamellás latte

2021. november 04. |

Ha ebéd után egyszerre nyúlnál kávé és süti után, akkor inkább próbáld ki ezt a vegán mogyorós-karamellás lattét, ami ráadásul csak természetes cukrot tartalmaz. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elmondja, hogyan készítheted el otthon!

A vegán ételek nem lemondást jelentenek, hanem lehetőséget adnak új és izgalmas ízek megismerésére. A növényi tej például lényegesen jobb választás lehet, akár egészségügyi, akár környezeti terhelést nézve, és még attól sem kell félnünk, hogy ha nem iszunk tejet, akkor nem jutunk elég kalciumhoz, ugyanis rengeteg növényi kalciumforrás van.

kave-vegan-mogyoros-karamellas-latte-recept

Nekem a legjobban a kesutej illik a kávés italokhoz, amely nagyon semleges ízű, de egyben krémes is. De természetesen ízlés szerint bármilyen növényi tejjel el lehet készíteni ezt a latte-t.

A kristálycukrot is remekül lehet helyettesíteni. A datolya az egyik legjobb természetes édesítőszer, ami ráadásul ad az italnak egy enyhe karamelles beütést is. Ha összeturmixoljuk az italt, mint ebben a receptben, akkor használhatunk magozott datolyát, ha pedig csak sima italként készítünk egy lattét, akkor datolyaszirupot is használhatunk.

A mogyoróvaj (a klasszikus peanut butterre van szükségünk, nem a Nutellára – amelynek vegán opcióját szintén megtalálod a itt a blogon) és a kesudió krémességet és textúrát ad az italunknak.

A vanília, a fahéj és a cukrozatlan kakaópor pedig egy csipetnyi egzotikus fűszerezéssel bolondítja meg a vegán lattét.

Extra tipp: ha szeretnéd a karamellás ízt fokozni, akkor készíts egy adag vegán karamellöntetet, és tegyél belőle a kávésbögre aljára egy kanálnyit.

Hozzávalók:

  • 1 eszpresszó
  • 1,5 dl növényi tej
  • 2 db magozott datolya
  • 1/2 csésze kesudió
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 késhegynyi vaníliaőrlemény
  • 1/2 kk. fahéj

Elkészítése:

  • Az eszpresszót főzzük le.
  • Minden hozzávalót tegyünk egy turmixba.
  • Mixeljük össze jó alaposan.
  • Szűrőn keresztül öntsük bele egy edénybe, és melegítsük át
  • Öntsük pohárba, a tetejét hintsük meg egy kevés kakaóporral, és már kész is vagyunk!

Ha további melegital-receptekre vagytok kíváncsiak, akkor nézzétek meg ezt a videómat is:

 

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró