A koffeinlöket sem mindenható: ezért tesz álmossá a kávé

2021. szeptember 14.
Te is olyan vagy, aki még az este nyolckor elfogyasztott kávé után is pillanatok alatt képes elaludni? Sőt, csak így tud jól aludni? Itt a magyarázat, miért tesz bizonyos embereket álmossá egy bögre fekete.

Általában úgy tartjuk, hogy a kávéban található koffeintől kipattannak a szemek, és felébredünk. Sok embernél azonban pont ellenkezően működik a kávé: egy délutáni eszpresszólöket inkább elálmosítja őket, és képtelenek lesznek nyitva tartani a szemüket. Az ok az idegrendszerünkben keresendő.

kave-almossag-koffein

Az adenozin nevű vegyület tehet arról, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, ahogy halad előre a napunk. Ebből az anyagból épülnek fel azok a receptorok, melyek jelzik az idegsejteknek, hogy váljanak kevésbé aktívvá, az agyunkban található ereknek pedig, hogy táguljanak ki. Ez úgy fordítható le, hogy a testünk azt az üzenetet kapja, ideje pihenni. A koffein hasonlít az adenozinra, ezért becsapja ezeket a receptorokat: meggátolja, hogy a szervezetünk által termelt adenozin átjusson, így megakadályozza, hogy a testünk lelassuljon. Ezért tarthat ébren a kávé még akkor is, amikor már össze kellene esnünk a fáradtságtól. Ám ez csupán átmeneti érzés. „Csak azért, mert az agyunk nem dolgozza fel az adenozint, ez nem jelenti azt, hogy nem termelődik bennünk – mutatott rá Michelle Worley alvásterapeuta. – Amikor a koffein hatása elmúlik, hatalmas adag adenozin jut az agyunkba, így sokkal erősebb fáradtságérzet tör ránk.” Ha pedig a kávénkban még cukor is volt, a koffein utáni fáradtság még nagyobb erővel törhet ránk. 

Hozzájárulhat az is ahhoz, hogy a kávétól álmosabbak leszünk, hogy a vízhajtó hatás miatt enyhén dehidratálttá válunk, ami szintén növeli a fáradtságérzetet.

Végül pedig arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a koffeinhez hozzá is szokhat a szervezetünk, így egyetlen pohár kávénak már nem érezzük meg a hatását. Ha azt akarjuk, hogy a felsorolt problémák közül bármelyik megoldódjon, rossz hírünk van. Erre egyetlen gyógymód létezik a szakemberek szerint: ha csökkentjük a napi kávébevitelünket.

Forrás: PureWow Fotó: Unsplash

Olvass tovább!