Tudósok szerint így kell készíteni a kávét ahhoz, hogy a lehető legegészségesebb legyen

2021. augusztus 16.
Nemcsak hihetetlen jó érzés a testnek, léleknek, elmének, de számos jótékony egészségügyi hatása is van a kávénak. Hogyan fokozhatjuk a jótékony hatásokat? Mutatjuk!

Polifenolok a csúcson

A rák kockázatától a kettes típusú diabéteszen keresztül a stroke esélyének csökkentéséig számos kutatás alátámasztja, hogy a kávé életelixír is lehetne. A legtöbb pozitív hatását a benne található polifenoloknak köszönheti, ami az agy és az emésztés egészségét támogatja. Tehát a cél, hogy minél több polifenolt tartalmazzon a kis feketénk. Szakértők szerint a legmagasabb polifenol-tartalommal az etiópiai és latin-amerikai kávébabok bírnak.

Nem mindegy a pörkölés és a darálás sem

A pörkölés milyensége is sokat nyom a latba. A kávé antioxidáns- és polifenol-tartalma a pörköléstől függ: minél világosabb pörkölésű a kávé, annál egészségesebb. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a világosabb pörkölésű kávéknak magasabb a klorogénsav-tartalma is, ami remek gyulladáscsökkentő és pszichostimuláns.

Egy igazi gourmet mindig főzés előtt őrli a kávéját az oxidációs folyamatok miatt, azonban úgy tűnik, élettani hatás szempontjából legalább az őrlés időpontja mindegy. Az viszont számít, hogy mekkora szemcsékre daráljuk a kávét, értelemszerűen minél finomabbak a szemcsék, annál több jótékony anyag jön ki belőle.

kave-egeszseg

A filter ereje

Az European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban publikált kutatás szerint a filterkávét fogyasztók kevesebb százalékát érintik a kardiovaszkuláris betegségek, mint azokat, akik filter és hagyományos kávét fogyasztanak, vagy nem kávéznak egyáltalán. Ez azért lehet, mert a filterkávéban 30%-kal kevesebb koleszterint növelő anyag van.

Hőfok és kiegészítők

A legjobb, ha nem lobogó vízzel készítjük a kávét, hanem forráspont után várunk fél percet, és csak akkor öntjük rá a kávéra a vizet. És hogy egészségesebb lesz-e az italunk, ha cukrot vagy tejet teszünk bele? Nem. Ahogy fentebb olvashattuk, a legegészségesebb kávé a kiváló minőségű, finomra őrölt, világos pörkölésű kávé, ami önmagában is finom. A tejes-cukros kávék kultúrája azért szilárdulhatott meg, mert a háború alatt a nagyon rossz minőségű kávét így próbálták ihatóvá tenni – jó minőségű italok esetén semmi szükség rá!

Fotó: Getty Images, Forrás: Everyday Health

Olvass tovább!