5 dolog, amit mindenképpen tegyél meg, mielőtt lefőzöd a következő kávédat

2021. október 02.
Igyál még egy csészével, és fogd rá az évszakra! De tényleg minden esetben egy plusz csésze kávé jelentheti a megoldást? Tavasszal ránk törhet a tavaszi fáradtság, nyáron inkább élvezzük a langyos éjszakákat, mint aludnánk, ősszel melankolikusabbak lehetünk, télen pedig nincs is kedvünk kikelni a meleg ágyból. Azonban a kávé sem mindig jó megoldás, hiába van nagyon sok jótékony hatása. Tehát mielőtt lefőzöd a következő kávét, gondold végig ezt az 5 dolgot, amit Bernáth Melinda, a Smarta bloggere gyűjtött össze!

1. Számold össze hány kávét ittál már ma!

kave-csesze

A túl sok kávé pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amiért isszuk. Ráadásul a koffein túladagolásának is megvannak a veszélyei. De honnan tudhatod, hogy túl sok volt a kávé? A következő tüneteket tapasztalhatod: fejfájás, álmatlanság, indokolatlan ingerlékenység, zavarossá váló beszéd, erős szívdobogás, nyugtalanság, emésztési zavarok, az arc kipirulása.

Általános szabályként, ha napi 3-4 koffeintartalmú kávénál nem iszunk többet, akkor még éppen elkerülhetjük a kávé fogyasztás negatív hatásait.

Ráadásul érdemes az egyik kávét zöld teára vagy matchateára cserélni, mert míg a kávé hirtelen növeli az éberséget, viszont nem tart túl sokáig, addig a matcha lassabban, de akár 5-6 órán keresztül is érezteti a hatását. Ha nem ismered a matcha felhasználási lehetőségeit, akkor ebben a videómban 3 különböző receptet is mutatok.

2. Igyál egy pohár vizet kávé helyett!

kave-helyett-viz

Nagyon sok esetben az éberségünk csökkenése összefüggésben van a dehidratáltsággal, amelynek a tünetei a szájszárazság mellett a fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, kábultság, izomgörcsök. Ráadásul a koffein vízhajtó tulajdonsága miatt, ha csak koffeintartalmú italokat fogyasztunk, akkor ezek a tünetek még inkább fokozódhatnak.

Kávéfogyasztás előtt és után igyál egy-egy pohár vizet, napközben is legyen nálad feltöltött kulacs, és ne felejtsd el meginni!

3. Szellőztesd ki a szobát!

allergias-levego

Az egyre kellemesebb tavaszi időben érdemes az ablakot is rendszeresen kinyitni, hiszen az áporodott, elhasznált levegő is okozhatja a bágyadtságot és álmosságot. Naponta legalább 2x alaposan szellőztesd ki a lakást és a munkakörnyezetedet is, ha van rá lehetőséged, de emellett akár óránként nyisd ki pár percre az ablakot.

Ha nem tudsz szellőztetni, akkor napközben legalább egyszer pár percre menj ki a friss levegőre!

4. Mozogj kávé helyett!

seta

Ez egyrészt vonatkozik arra is, hogy ha nagyon kábultnak érzed magad, akkor sétálj 10 percet a friss levegőn, de arra is, hogy mozogj rendszeresen. A rendszeres mozgás minden szempontból jó hatással van a testünkre és a lelkünkre is. Az pedig mindenkinek a saját döntése, hogy ez mindennapos séta, jóga, futás vagy csoportos edzés. A lényeg, hogy álljunk fel, és keressük meg azt a lehetőséget a mindennapi rohanásba, amikor tudunk a saját testi fittségünkkel foglalkozni.

5. Étkezz egészségesen!

egeszseges-ebed

Aki ismeri a klasszikus nagy zabálás utáni kajakóma esetét, az akár felfigyelhetett arra is, hogy melyek azok az ételek, amelyektől szívesebben folytatnánk a délutánt a puha ágyba, és melyek azok amelyek után nem dőlünk ki. Ha próbálsz egészségesen táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz és mérsékelten vannak jelen a telített zsírok, a fehér liszt és a cukor, akkor az étkezések nem csökkentik, hanem emelik az energiaszintet. 

Ebédre inkább vigyél magadnak dobozban ételt, amelyről tudod, hogy miből készült, és kerüld a zsíros, nehéz menzai fogásokat.

Ha pedig szeretnéd az egészséges falatokat a kávéval kombinálni, akkor próbáld ki ezeket a kávés smoothie-recepteket reggelire:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash.com

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!