Rizstejszín házilag – egyszerűen

2021. november 11.
A növényi tejszínek, növényi főzőkrémek nagyon jól tudják helyettesíteni a klasszikus habtejszínt vagy főzőtejszínt, sőt akár a tejfölt is. Ha törekszünk a növényi alapú étkezésre, ezekkel egyszerűen le tudjuk cserélni az állati eredetű tejtermékeket. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere most elárulja, hogyan tudjátok házilag is elkészíteni.

Nekem a rizstejszín a kedvencem, ezt használom levesek, főzelékek sűrítésére. Maradva a low waste irányelvek mellett, az esetek legnagyobb részében én magam készítem, mondhatnám, hogy fillérekből, ha összehasonlítjuk az alapanyagárakat a bolti rizstejszín árával.

Főzőtejszín helyett rizstejszín

rizstejszin-hazilag

Az elmúlt években nagyon sokat változtak a konyhai szokásaim és az alapanyag-használatom is. Egyre jobban érzem a felelősséget abban, hogy milyen recepteket vagy épp milyen tippeket osztok meg veletek. Kezdő konyhatündérként nagyon sok receptet kipróbáltam, és egy-egy jól sikerült fogásból átemeltem a megszerzett rutint, tapasztalatot a kreatív alkotásba is. Ezért szeretnék nektek olyan recepteket mutatni, amelyek minél fenntarthatóbbak, és nemcsak az egészségünket, de a környezetünket is hosszútávon támogatják.

Miután elindítottam több mint 5 éve a blogomat, kezdtem egyre többet foglalkozni a hulladékcsökkentéssel és az egészséges életmód mellett egyre jobban elkezdett érdekelni a növényi alapú táplálkozás is. Mivel több mint 20 éve kiderült, hogy tejfehérje-intoleranciám van, ezért a növényi tej, elsősorban a zabtej a mindennapjaim részévé vált, azonban a tejszínt és a tejfölt sokáig nem nagyon tudtam helyettesíteni, és jött a fogások mellé a laktázenzim.

Miután megjelentek a boltok polcain az alternatív főzőkrémek, én is egyre többet kísérleteztem velük, de árban legalább a tejszín kétszeresei voltak, így nem volt annyira egyszerű lemondani az állati tejtermékről.

A drasztikus változás egy éve történt, amikor rátaláltam a Nutramilkre, amivel nemcsak a növényi tejeket készítek egyetlen gombnyomásra, de a rizsből, tejszínt is, ráadásul a bolti ár töredékéért.

Mire van szükség a rizstejszín elkészítéséhez?

rizstejszin-rizs

Erős turmix

Ha nincs növényi tejterméket készítő géped, akkor sem kell lemondani a főzőkrémről, mert egy erősebb turmix is megfelel a célnak.

Kerekszemű rizs

Ha a legsemlegesebb ízt szeretnéd elérni, akkor válassz kerek szemű rizst! Ezt meg tudod venni rizottó rizs, vagy akár tejberizs rizs néven is.

Szűrt víz

Én már évek óta csak szűrt vizet használok a főzéshez is, nem csak az iváshoz. A klór vagy a csapvíz furcsa íze befolyásolhatja az ételek és italok ízét. A palackos vizekkel pedig felesleges műanyaghulladékot termelünk.

Kókuszzsír

A kókuszzsír adja meg a rizstejszínnek a zsírosságát és segít a krémes textúra elérésében.

Citromlé vagy almaecet

Mind a tejszín, mind a tejföl enyhén savanykás, ezért a rizstejszínhez is szükségünk lesz valamilyen savra, amely ezt biztosítja. Én a frissen facsart citromlevelet részesítem előnyben, de az almaecettel is lehet helyettesíteni.

Hozzávalók:

  • 80 g kerek szemű rizs
  • 320 ml szűrt víz főzéshez
  • 150-250 ml víz turmixolához
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A rizst négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
  2. Beletesszük egy turmixba, adunk hozzá 100 ml vizet, kókuszzsírt, a citromlevet, a sót és kb. 2-3 percig turmixoljuk, amíg homogén állagú lesz.
  3. Ízlés szerint még 1-2 dl vizet adunk hozzá, összeturmixoljuk, hogy elérje a kívánt sűrűséget.
  4. Hűtőben 10 napig tárolhatjuk.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!