Így csinálj otthon sóskaramell-öntetet, imádni fogod!

2021. november 21. |

A sóskaramell-öntet elképesztően finom, és a legszimplább desszerteket is fel lehet turbózni vele. Sőt, még süti sem kell hozzá: a habos kávédat is prémiumkategóriássá teheted vele!

Az isteni karamellöntethez nem kell semmi extra: cukor, vaj, tejszín, víz, só és jó szem, hogy meglásd, mikor éri el azt az állagot, amire vágysz. A recept egyáltalán nem bonyolult, arra azonban extrán oda kell figyelned, nehogy megégesd magad – a felhevített cukor komoly égési sérüléseket okozhat, ezért a biztonság mindennél előbbre való.

Sós karamell öntet recept

A jól sikerült karamellöntet nyúlós és édes, egy nagyobb csipet sóval megbolondítva – nem véletlen, hogy desszertrajongók millióit ragadta magával világszerte. Végtelenül leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a karamell nem más, mint olvasztott cukor, ami több színben pompázhat és eltérő intenzitású ízélménnyel ajándékozhat meg. Minél több ideig hagyod forrósodni a karamellt, annál sötétebb színt kap a végére, és az íze is annál karakteresebb lesz. Ezt nagyban meghatározza, hogy mire szeretnéd majd használni: ha például ehhez az sós karemellás-almás csokitortához készítenéd, nyugodtan maradhat folyósabb.

A tejmentesen is elkészíthető karamellöntet otthoni előállítása meglepően egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy a hozzávalók előre ki legyenek készítve a kezed ügyébe, s hogy egy percig se főzd tovább, ha úgy látod, hogy tökéletes a színe és az állaga! A karamellöntet textúrája attól függ, mennyi időn át hevíted a cukrot – ha folyósabbat szeretnél, hamarabb kell félrehúznod a tűzről, ha viszont sűrűbb öntetre vágysz, olyanra, amiben szinte a kanál is megáll, nyugodtan melegítheted hosszabb ideig.

Vegán mogyorós-karamellás latte

Vegán mogyorós-karamellás latte

Ha ebéd után egyszerre nyúlnál kávé és süti után, akkor inkább próbáld ki ezt a vegán mogyorós-karamellás lattét, ami ráadásul csak természetes cukrot tartalmaz. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elmondja, hogyan készítheted el otthon!

Házi sóskaramell-öntet bögrésen

Hozzávalók:

  • 1 bögre kristálycukor
  • 1/4 bögre víz
  • 1/2 bögre zsíros tejszín
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 1 nagyobb csipet só

Sós karamell recept

Így készül:

  1. Közepes lángon felmelegítjük a cukrot és a vizet. Amíg a cukor felolvad a vízben, időnként óvatosan megkeverjük.
  2. Néhány perc elteltével a cukor teljesen feloldódik, a szirup pedig gyöngyözni kezd. Innentől kezdve jobb, ha minél kevesebbet kevergetjük, csak akkor kell így tenni, ha úgy látjuk, hogy a cukor kezd kikristályosodni. Akkor lesz jó, ha közepes vagy mély borostyán színűvé válik.
  3. Ekkor érkezik el a vaj színrelépésének ideje: amint a felhevített szirup elérte a nekünk tetsző árnyalatot, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és egy fakanállal beledolgozzuk.
  4. Legyünk nagyon óvatosak, amikor ugyanis a hideg vajdarabok érintkeznek a forró cukorral, a karamell fröcskölni kezdhet és égési sérüléseket okozhat! Miután a vajat hozzáadtuk, hagyjuk 1 percig tovább forrósodni anélkül, hogy megkevernénk.
  5. Innentől kezdve szorgosan kell kevergetni, különben leéghet és keserűvé válhat a karamellöntetünk. Több részletben kell hozzáönteni a tejszínt, majd sóval ízesíteni. Ha különlegesebb ízélményre vágyunk, további 2-3 csipet sóval fokozhatjuk az élvezeteket.
  6. Ha kellően szép színt és nekünk tetsző állagot kapott, húzzuk félre a tűzről, és legalább 15 percig hagyjuk hűlni. Amint langyosra hűlt, rögtön felhasználható vagy üvegekbe tölthetjük, és eltehetjük későbbre.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Forró karamelles süti a legjobb választás

Forró karamelles süti a legjobb választás

Kint dübörög a tél, odabent élvezzük ki ezt a csodás, forró karamelles morzsasüteményt. Amit készíthetünk bármilyen gyümölccsel, amit szezonálisan kapunk. Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere osztja meg veletek kedvenc receptjét.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így süss tökéletes karácsonyi linzert karácsonyi linzer

Így süss tökéletes karácsonyi linzert

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje édesség

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel