Így csinálj otthon sóskaramell-öntetet, imádni fogod!

2021. november 21.
A sóskaramell-öntet elképesztően finom, és a legszimplább desszerteket is fel lehet turbózni vele. Sőt, még süti sem kell hozzá: a habos kávédat is prémiumkategóriássá teheted vele!

Az isteni karamellöntethez nem kell semmi extra: cukor, vaj, tejszín, víz, só és jó szem, hogy meglásd, mikor éri el azt az állagot, amire vágysz. A recept egyáltalán nem bonyolult, arra azonban extrán oda kell figyelned, nehogy megégesd magad – a felhevített cukor komoly égési sérüléseket okozhat, ezért a biztonság mindennél előbbre való.

Sós karamell öntet recept

A jól sikerült karamellöntet nyúlós és édes, egy nagyobb csipet sóval megbolondítva – nem véletlen, hogy desszertrajongók millióit ragadta magával világszerte. Végtelenül leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a karamell nem más, mint olvasztott cukor, ami több színben pompázhat és eltérő intenzitású ízélménnyel ajándékozhat meg. Minél több ideig hagyod forrósodni a karamellt, annál sötétebb színt kap a végére, és az íze is annál karakteresebb lesz. Ezt nagyban meghatározza, hogy mire szeretnéd majd használni: ha például ehhez az sós karemellás-almás csokitortához készítenéd, nyugodtan maradhat folyósabb.

A tejmentesen is elkészíthető karamellöntet otthoni előállítása meglepően egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy a hozzávalók előre ki legyenek készítve a kezed ügyébe, s hogy egy percig se főzd tovább, ha úgy látod, hogy tökéletes a színe és az állaga! A karamellöntet textúrája attól függ, mennyi időn át hevíted a cukrot – ha folyósabbat szeretnél, hamarabb kell félrehúznod a tűzről, ha viszont sűrűbb öntetre vágysz, olyanra, amiben szinte a kanál is megáll, nyugodtan melegítheted hosszabb ideig.

Házi sóskaramell-öntet bögrésen

Hozzávalók:

  • 1 bögre kristálycukor
  • 1/4 bögre víz
  • 1/2 bögre zsíros tejszín
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 1 nagyobb csipet só

Sós karamell recept

Így készül:

  1. Közepes lángon felmelegítjük a cukrot és a vizet. Amíg a cukor felolvad a vízben, időnként óvatosan megkeverjük.
  2. Néhány perc elteltével a cukor teljesen feloldódik, a szirup pedig gyöngyözni kezd. Innentől kezdve jobb, ha minél kevesebbet kevergetjük, csak akkor kell így tenni, ha úgy látjuk, hogy a cukor kezd kikristályosodni. Akkor lesz jó, ha közepes vagy mély borostyán színűvé válik.
  3. Ekkor érkezik el a vaj színrelépésének ideje: amint a felhevített szirup elérte a nekünk tetsző árnyalatot, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és egy fakanállal beledolgozzuk.
  4. Legyünk nagyon óvatosak, amikor ugyanis a hideg vajdarabok érintkeznek a forró cukorral, a karamell fröcskölni kezdhet és égési sérüléseket okozhat! Miután a vajat hozzáadtuk, hagyjuk 1 percig tovább forrósodni anélkül, hogy megkevernénk.
  5. Innentől kezdve szorgosan kell kevergetni, különben leéghet és keserűvé válhat a karamellöntetünk. Több részletben kell hozzáönteni a tejszínt, majd sóval ízesíteni. Ha különlegesebb ízélményre vágyunk, további 2-3 csipet sóval fokozhatjuk az élvezeteket.
  6. Ha kellően szép színt és nekünk tetsző állagot kapott, húzzuk félre a tűzről, és legalább 15 percig hagyjuk hűlni. Amint langyosra hűlt, rögtön felhasználható vagy üvegekbe tölthetjük, és eltehetjük későbbre.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?