Nyers gomba- és cukkinisaláta pekándióval és lágy fürjtojással

2021. november 20. |

Bezzegh Éva 12 hónap – Saláták egész évre című kötete körül mára némiképp elcsendesült a sajtóvisszhang, a könyv azonban továbbra is szépen menetel. Olyannyira, hogy az utolsó néhány száz példányhoz ért a készlet. Az alábbiakban a szerző megoszt egy igazán különleges receptet, ami még a kötetben sem szerepel.

Bár a saláta műfaja a magyar konyhakultúrában nem bír túlságosan nagy tradíciókkal, talán épp ez volt a hazai siker kulcsa: vérfrissítést hozott az itthoni gasztroirodalomba. A könyvet fellapozva hamar szembesülhetett vele az olvasó, hogy a saláta igenis egy elképesztően vibráló, színes, szagos műfaj, az elkészítése többnyire villámgyors és egyszerű, a végeredmény pedig egyszerre ízletes, tápláló és szemet gyönyörködtető.

Gyakran még főzni sem kell tudni hozzá: egy kevés képzelőerő, némi vágási rutin és pár perc pont elég egy ütős produkcióhoz. Ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát: precíz méricskélés és feszült kottázás helyett a „free style” itt abszolút megengedett, sőt! Ezáltal a legnagyobb változatosságot és konyhai szárnyalást ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb zsáner ez, ha… Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat. Bezzegh Éva könnyed, laza hangvételű, egyben közérthető tolmácsolásában a 12 hónap – Saláták egész évre egyszerre szól a fiatal és középkorú, főzni szerető és tudó, világlátott városi nőkhöz és férfiakhoz, a klasszikus sütés-főzés iránt nem feltétlen, de a könnyű ételekre és változatos ízekre fogékony gasztrohipszterekhez, kezdőkhöz és haladókhoz, illetve azokhoz, akik számára az esztétika, a különleges könyvélmény egyaránt meghatározó.

cukkini-gomba-salata-recept

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes barna csiperke gomba
  • 15 fürjtojás
  • 1 marék pekándió (füstölt)
  • Maldon sópehely
  • frissen őrölt bors
  • ½ dl szezámolaj
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 50 g parmezánforgács

Elkészítés:

Az előkészületekhez egy száraz serpenyőben megpirítom a pekándiót, majd durvára darabolom. Két perc alatt lágyra főzöm a tojásokat, hideg vízben lehűtöm, megpucolom. A zöldségeket alaposan megmosom, megszárítom, mindenen rajta hagyom a héját. Egy zöldséghámozóval szalagokat készítek a cukkiniből, és elrendezem egy tálon (a cukkini megmaradt közepét félreteszem későbbre egy klassz mártásnak, köretnek vagy feltétnek). Egy mandolin segítségével hajszálvékony szeletekben rászelem a cukkinire a gombát. A salátaalapot meglocsolom a szezámolajjal és a citrom levével, elrendezem rajta a félbe vágott tojásokat, rámorzsolom a pekándiót, végül sóval, borssal, parmezánforgáccsal hintem a tálat. Egy könnyű ebédnek vagy vacsorának tökéletesez a saláta, de hal, vagy csirke mellé is remekül társítható. A színei okán pazar éke lehet egy őszi ünnepi asztalnak. Igazi üde, friss kompozíció!

Fotó és szöveg: Bezzegh Éva – Artbeet 

Olvass tovább!

5 izgalmas ebédrecept inzulinrezisztenseknek

5 izgalmas ebédrecept inzulinrezisztenseknek

Inzulinrezisztensként nem egyszerű változatosan, mégis finoman főzni, nagyon könnyű beleragadni a jól megszokott, inzulinrezisztens-kompatibilis receptekbe. Az alábbi öt recept mindegyikében van egy kis csavar, ami kimozdít minket a rutinok világából, de természetesen hozzáadott cukrot, gyors szénhidrátot nem, vagy csak mérsékelten tartalmaznak!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így süss tökéletes karácsonyi linzert karácsonyi linzer

Így süss tökéletes karácsonyi linzert

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje édesség

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel