Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

2021. november 30.
Egyre melegebb kabátokban járunk, egyre magasabb hőfokra állítjuk a fűtést, egyre inkább megkívánjuk a fűszeresebb, izgalmas ízvilágú ételeket – legyen szó főételről vagy épp édességről. A pumpkin spice is talán ennek köszönheti a nagy népszerűségét, na de mi is van benne? Annyit elárulhatunk, hogy tök nincs.

Nemcsak kávéba fantasztikus, de teába, süteményekbe téve is meghozza az őszi–téli hangulatot. Ráadásul nem csak az íze kellemes, testet melengető jellege miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis ezeknek a fűszereknek fantasztikus élettani hatásaik is lehetnek! Érdekes, hogy a mézeskalács, illetve a forralt bor fűszerkeveréke is igen hasonló, annyi különbséggel, hogy azoknak néhány keverékében a szegfűbors helyett felfedezhető a csillagánizs, esetleg néha egy pici kardamom is.

Íme a pumpkin spice fűszerkeverék alapreceptje:

3 evőkanál gyömbér

5 evőkanál fahéj

1 teáskanál szegfűszeg

2 teáskanál szerecsendió

2 teáskanál szegfűbors

Gyömbér

Talán nem újdonság a gyömbér egészségmegőrző hatásairól olvasni, de ez nem véletlen, hiszen meglepően széles körű jótékony hatásokkal rendelkezik. Leginkább gyomornyugtató és emésztést javító tulajdonságáról ismert, orvosi körökben a hányingert is gyakran kezelik vele, de ugyanúgy ideális szédülés esetén, valamint még a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére is használják.

Az orvosi használaton túl is fantasztikus, ha van otthon, mivel nagyon jó C-vitamin- és ásványianyag-forrás. Láz esetén elősegíti a test hőmérsékletének csökkentését, de ne feledkezzünk meg gyulladáscsökkentő hatásáról sem! A legszebb benne pedig az, hogy egy kutatás szerint még a túlsúllyal való küzdelem ellen is segíthet.

Fahéj

Másik népszerű fűszer télen-nyáron, de a legtöbb őszi gyümölcs ízvilágához mesés élményfokozó tud lenni. Gondoljunk csak az almás pitére, de a sütőben sült fahéjas körte sem áll messze a gyomorkorgástól, mint ahogy a kevert szilvás sütinek is ellenállhatatlan kísérője. A hideg idők talán egyik legnépszerűbb fűszere. Meg persze a diétázóké is. Na de miért is?

Ez a fűszer gazdag antioxidánsokban, de gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő, valamint stabilizálja a vércukor szintjét. Támogatja az inzulin természetes termelését, néhány kutatás azt találta, hogy ennek a természetes termelésnek az előidézésével, valamint az ezzel járó inzulinintolerancia csökkentésével ideális a kettes típusú cukorbetegség kezelésére. Emellett pedig vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

De akkor miért is jó a diétázóknak, nem csak a cukorbetegeknek? Lelassítja a szénhidrátok megemésztését, valamint csökkenti a vérbe jutó cukor mennyiségét. Mindemellett természetes módon édeskésnek érezzük, így kevesebb cukor is elég a fahéjjal ellátott finomságokba.

Szegfűszeg

Régebben én mindig csak karácsonyi fűszerként ismertem, pláne, amikor a mandarinra ezzel rajzoltunk arcokat, de az ázsiai konyha, na meg az igazán finom, őszi–téli fűszerkeverékek kihagyhatatlan, de igen intenzív ágense.

Az orvoslásban népszerű gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásai miatt, valamint a fogfájás és egyéb szájhigiéniai problémák kezelésére is ideális antibakteriális tulajdonságának köszönhetően. Mindemellett még a légúti tünetek, mint a torokfájás vagy épp a köhögés csillapítására is alkalmas. Ha ez még nem lenne elég, magas antioxidáns-tartalma az immunrendszert is erősíti.

Szerecsendió

Másik erőteljes fűszer a sorban. A szerecsendióval nemcsak az ízének intenzitása miatt kell csínján bánni, hanem (nagyon) nagy mennyiségben enyhén hallucinogén hatása lehet, és bár nehéz halálos mennyiséget fogyasztani belőle, de előfordulhatnak görcsök, heves szívdobogásérzet, valamint általános fájdalom a testben is.

Kisebb mennyiségben azonban szintén rengeteg pozitív hatása van. Magas ásványianyag-tartalma miatt ideális mangán-, réz- és magnéziumforrás. Kisebb mennyiségben kálium, cink és egyéb ásványi anyagok is fellelhetőek benne. Több kutatás is kimutatta, hogy a benne található illóolajoknak magas antioxidáns-tartalma van. További kutatások az antibakteriális hatására is fényt derítettek.

Szegfűbors

A benne található olaj, az eugenol hatásának köszönhetően emésztést segítő és szélhajtó, valamint antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A népi gyógyászatban használták zúzódások, izomfájdalmak és reuma kezelésére az értágító hatása miatt. Egyes kutatások kimutatták az eugenol antioxidáns-tartalmát és esetleges jótékony hatásait, amik segítik a rák megelőzését.

Habár a fűszereket nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, mégis érdemes tudni, mit viszünk be a szervezetünkbe. Érdekes elgondolás lehet, hogy talán azért is kívánjuk meg ezeket az intenzíven fűszeres ételeket, édességeket a hideg idő beköszöntével, mert többségük antibakteriális, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, tele ásványi anyagokkal. Lehet, hogy nem véletlenül jön ilyenkor ez a kívánósság?

Úgyhogy, ha valaki ferdén néz ránk a sokadik pumpkin spice latte elfogyasztása után, vagy a sütőtökös muffin behabzsolását követően, elmondhatjuk neki, hogy mi csak az egészségünket akarjuk megőrizni a fűszerek segítségével.

Még szerencse, hogy ilyen finom is tud lenni a testünkről való gondoskodás!

Forrás: HomeScienceJournal, Zrtlab, HealthLine, Szerző: Mészáros Emese

Olvass tovább!