5 fűszer, amit sose hagyj ki az ételeidből, ha jót akarsz

2021. október 15.
Inspirálódjunk a világkonyhából, hogy megalkossuk a tökéletes ételeket, melyek a testet és a lelket is táplálják. Nemcsak finomabbak, de egészségesebbek is lehetnek így az étleink.

Ma már könnyen hozzájuthatunk az egzotikus fűszerekhez, így csak a kreativitásunk és kísérletező kedvünk szab határt annak, milyen ételekkel kényeztetjük magunkat és családunkat. 

5-egzotikus-fuszer

Füstölt paprika

A mélyvörös színű füstölt paprika eltéveszthetetlen aromát ad bármilyen ételnek, melyet megfűszerezünk vele. A pimiento paprikát szárítják, füstölik és megőrlik ehhez a fűszerhez, mely alapelem a spanyol gasztronómiában, nem hiányozhat a paellából vagy patatas bravasból. Lágy, enyhén édes és nagyon füstös. 

Garam masala

Ha igazán jót akarunk tenni magunkkal, főzzünk garam masalával. Az indiai fűszerkeverék igazi komplex élménnyé teszi az ételeket, nem véletlenül használják egész Dél-Ázsiában. Valójában nem létezik egyetlen konkrét változata, a garam masala régióról régióra, sőt, családról családra is változik. Általában található benne koriander, római kömény, kardamom, fekete bors, fahéj, de gyakran tartalmaz édesköményt, csillagánizst, chilit és szerecsendiót is.

Berbere

Az etióp konyhában használják a berbere nevű fűszerkeveréket, mely a garam masalához hasonlóan nagyon összetett ízhatású. Csípős, édes és citrusos elemei egyaránt vannak, és elengedhetetlen fűszere az etióp csirkés egytálételnek, a dorónak. Abban is hasonlít a garam masalához, hogy nincs egyetlen, konkrét receptje. Tartalmaz paprikát, hagymát, görögszéna magot, görögszéna levelet, sót, salotta hagymát, fokhagymát, fahéjat, borsot, gyömbért, kardamomot, szerecsendiót, szegfűszeget, szegfűborsot és ajwaint is. Egyszóval: tiszta varázslat. Gyakran olajjal keverve készítenek belőle pasztát, és ezt használják az ételekbe keverve. 

Urfa biber

Egy kicsit savanyú, egy kicsit csípős, egy kicsit füstös, egy kicsit sós – az urfa bibre olyan fűszer, ami minden ételt még jobbá tesz. A török Urfa régióból ered, ami a szíriai határ közelében található. A napon szárított chilipehely az alapja, és a Közép-Keleten készített kebab egyik leggyakoribb fűszere, de a padlizsán és a marha egytálételekhez is előszeretettel használják. 

Shichimi togarashi

Japán hétfűszerként is ismerik ezt a fűszerkeveréket, melyben vörös chilit, szecsuáni borsot, szárított narancshéjat, fekete szezámmagot, fehér szezámmagot, őrölt gyömbért, mákot és tengeri algát (nori) kevernek össze. Általában ez a befejező fűszere a tésztáknak és húsoknak, melegséget, földes és citrusos aromát ad az ételeknek, a savanykás ízhatással egy új szintre emelve a fogásokat. 

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash