A hozzávalóit tekintve elképesztően egyszerűnek tűnik a tökéletes linzer elkészítése, van azonban néhány buktatója a tésztagyúrásnak, amiről most lerántjuk a leplet, így nem kell saját rossz tapasztalatot szerezned ahhoz, hogy ismerd a fortélyokat. Ezek ismeretében már csak azon kell törnöd a fejedet, hogy milyen formával szaggatod majd ki a linzertésztát, és hogy mivel töltöd meg!
A karácsonyi linzertészta alapja az átszitált liszt, a jéghideg vaj, a porcukor (semmi esetre sem váltható ki kristálycukorral!) és a tojás (annak is csak a sárgája), amit aztán olyan finomságokkal lehet még ínycsiklandóbbá tenni, mint a reszelt citromhéj vagy épp a vaníliarúd kikapart belseje.
A hozzávalók arányára nagyon oda kell figyelni a sikerhez, linzerkészítésnél még a legrutinosabb konyhatündéreknek is érdemes konyhai mérleget használni. És ha pontosan kimértük a hozzávalókat, fontos, hogy minél gyorsabban összegyúrjuk a tésztát: nyilván nem szabad összecsapni, fontos, hogy a tészta szépen összeálljon, de túl hosszan sem szabad gyúrni, mert a kezünk melegétől felolvad a vaj, és az helyrehozhatatlan károkat okoz a tészta állagában.
Tévedés azt gondolni, hogy a linzertészta sütés előtti pihenőideje időpazarlás – igenis szüksége van erre ahhoz, hogy könnyű dolgunk legyen a nyújtásnál, a szaggatásnál és a sütés után is elégedetten haraphassunk az illatos süteménybe.
Tökéletes karácsonyi linzer
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 1 csipet só
Így készül:
- A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat. A közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a tojás sárgáját.
- A jéghideg vajat apró kockákra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a liszthez adjuk.
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat, ha úgy látjuk, hogy szükséges, 1-2 evőkanál nagyon hideg vízzel lazíthatjuk a tésztát.
- Ha szépen összeállt a tészta, az azt jelenti, hogy egy perccel sem szabad tovább gyúrnunk: gombócot formázunk belőle, letakarjuk folpackkal, és 30-40 percre hűtőbe tesszük.
- Ha letelt a pihenőidő, lisztezett tésztára tesszük, nyújtófával kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Minden lyukas formához egy telit számolunk és sütőpapírral letakart tepsire sorakoztatjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg a kekszek a sütőben vannak, rajtuk tartjuk a szemünket, mert könnyen odakapnak.
- Az elkészült linzereket hagyjuk kihűlni, majd óvatosan összeragasztgatjuk lekvárral vagy mogyorókrémmel a lyukas darabokat a teljesekkel. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom és mutatós.
Fotó: Getty Images