Mi is megsüthetjük a királynő kedvenc karácsonyi sütijét

2019. december 23.
Ha királynői desszertet szeretnénk idén karácsonykor, fahéjas csillagokat kell sütnünk. II. Erzsébet angol királynő egyik kedvenc karácsonyi aprósüteményének receptjét őfelsége cukrásza tette közzé, így az ünnepekre magunknak is elkészíthetjük a brit uralkodó egyik kedvencét.

Királynőnek érezhetjük magunkat idén karácsonykor, mivel a Buckingham-palota lerántotta a leplet a királynő egyik kedvenc karácsonyi süteményének eddig féltve őrzött receptjéről. Most már tudjuk, hogy II. Erzsébet imádja a fahéjat. A királynő hivatalos Instagram oldalán írta le őfelsége kedvenc fahéjas csillagának a receptjét a palota cukrásza.

Otthon magunk is elkészíthetjük a nem túl bonyolult recept alapján az ínycsiklandó süteményt.

Hozzávalók a királynői fahéjas csillagokhoz:
360 gramm porcukor
85 gramm tojásfehérje
20 gramm citromlé
300 gramm mandulaliszt
115 gramm kandírozott narancs és citrom
fél citrom héja
12 gramm őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
1. Késes darálógéppel készítsünk a kandírozott narancsból és citromból paszta állagú pépet, majd tegyük félre.
2. Verjük fel a porcukrot és tojásfehérjét a citromlével lágy habcsók állagúra. Harmadát vegyük ki a tálból, és tegyük félre a sütemények bevonásához.
3. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük, míg tészta állagú nem lesz.
4. Kézzel gyúrjunk gombóc formát a tésztából, helyezzük egy tepsire két sütőpapír közé, majd így nyújtsuk ki egyenletesen egy centiméter vastagságúra. Ha kész, távolítsuk el a tetejéről a sütőpapírt. Kenjünk egy vékony réteg tojáshabot a tészta tetejére, majd tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe a tésztát.
5. Vegyük ki a hűtőből, és vágjunk ki csillag alakot a tésztából egy forma segítségével. Ebben segítségünkre lehet egy pohár forróvíz. Mártsuk bele  formát a vízbe, mielőtt szaggatnánk, és két szaggatás között is tegyünk így.
6. Süssük meg a csillagokat 160 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt. Legjobb, ha csak alulról sütjük a süteményt, így a teteje fehér marad. Akkor van kész a sütemény, ha a sarkak enyhén felemelkednek a papírról. A közepének puhának és ragacsosnak kell maradnia.
7. Hagyjuk hűlni legalább 30 percet tálalás előtt.
8. Légmentesen záródó dobozban akár két hónapig is eltartható, ha marad belőle. Bár erre csekély az esély.

Idén karácsonykor  nem csak ezzel az egy recepttel lepett meg bennünket az angol királynő. A Buckingham-palota honlapján más ünnepi fogásokat is találunk. A királyi családnak felszolgált aszalt gyümölcsös pite és a mézeskalács receptjét is megosztotta velünk a palota cukrásza. Még pont elkészülnek karácsonyig, ha most nekiállunk sütni.

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images