Így lesz mennyei az otthon készült flódni

2021. december 07. |

Flódnit ma már készen is lehet venni, mégis megéri otthon elkészíteni még akkor is, ha nem egy 5 perc alatt összedobható karácsonyi sütihez van szerencsénk.

Nem árulunk zsákbamacskát, az elején szólunk: az igazán finom házi flódni hozzávalói nem olcsók, és az elkészítése időigényes is, de bízhatsz bennünk, mindenképp megéri a fáradozást! Ha ráveszed magad a legismertebb kóser sütemény elkészítésére, nyugodtan készüljön nagyobb adag: a tésztát és a tölteléket is le lehet fagyasztani, így később a munka töredékével kerülhet az asztalra illatozó, meleg flódni. Maradtak még kétségeid?

Így lesz mennyei az otthon készült flódni

Kevesen tudják, hogy – bár az összetevői abszolút azt sejtetik -, a flódni eredetileg egyáltalán nem téli sütemény: néhány évtizeddel ezelőttig egy koratavaszi zsidó ünnepre, purimra készítették. A benne lévő fűszeres bor, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár azonban tökéletesen illeszkedik a téli  süteményeik ízvilágába, így szép lassan megvetette a lábát az ünnepi édességek között, olyannyira, hogy már a reform flódnireceptet is kikísérletezték az egészséges életmódban jártas gasztroguruk.

Amikor a flódni kezdetleges változata megszületett, a fluden nevet kapta, ami lepényt jelent. Minden elképzelhető földi jó belekerült, a már említett hozzávalók mellett túróval és mazsolával gazdagították. Egészen addig, míg a kóser hagyományok nem váltak szigorúbbá: Németországban, Franciaországban és Ausztriában, ahol sokszor sütötték, a feledés homályába merült, miközben Magyarországon és Romániában nem tudtak lemondani róla. A tradicionális receptet kissé átalakították, kimaradt belőle a túró, így nyerte el a ma is ismert formáját ez a mennyei sütemény.

5 gyakori flódni-hiba, amire oda kell figyelni

Hogy ne vesszen kárba a sok-sok ízletes hozzávaló és a kezed munkája, szívleld meg ezeket a tanácsokat és a flódnisütés menni fog, mint a karikacsapás!

  • A tészta hozzávalóit érdemes a sütés előtti este összeállítani, elengedhetetlenül fontos ugyanis, hogy 8, de inkább 10 órát pihenjen a hűtőben. Természetesen bármely napszakban belefoghatsz a munkába, de ezt az időt soha ne akard lefaragni, mert meglesz a böjtje!
  • Az almatöltelékhez fűszeres borban kell megpárolni az almát, arra azonban gondosan ügyelj, hogy ne főzd teljesen puhára! Bőven lesz ideje megpuhulni a tésztarétegek között sülve!
  • Tudjuk, tudjuk, az időigényes sütik készítése közben könnyű elveszíteni a türelmet, a flódni azonban nem az az édesség, ami ezt jó néven veszi: amikor eljön a tésztalapok és a töltelék összeállításának ideje, kötelező kivárni, hogy a töltelék szobahőmérsékletűre hűljön!
  • Mielőtt beteszed a sütőbe a tojássárgával megkent flódnit, ne felejtsd el villával megszurkálni a tetejét, nehogy kirepedjen!
  • A sütőből kivett flódnit, akármilyen nehéz megállni, még 6-8 óráig nem szabad felszeletelni. Ha mégis megteszed, a szépen rétegezett süti szétcsúszhat, és a szó szoros értelmében véve borul az eddigi nem kis munkád!

Így lesz mennyei az otthon készült flódni

A tökéletes flódni receptjére nem könnyű rátalálni, és az, hogy melléfogtunk, sok esetben csak munka közben, vagy a csaknem egész napos elfoglaltságot jelentő sütikészítés után derül ki. Éppen ezért a legjobb olyan leírást követni, amit a zsidó hagyományok jó ismerőjétől és rutinos flódnisütőtől kapunk. Mi itt találtuk meg a legjobb flódnireceptet!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Töltsd fel a sütisdobozt szilvalekváros táskával!

Töltsd fel a sütisdobozt szilvalekváros táskával!

A Hámán táska eredetét ma is homály fedi, annyi biztos, hogy purimkor szokás enni. Mivel karácsonyig viszont már egy hónap sincs, Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere el is hozta nektek a receptet.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró