Így készíts ehető karácsonyfadíszeket

2021. december 09.
Ha van a családban kisgyermek, akkor az egyik legjobb közös program karácsony előtt, ha karácsonyfadíszeket készítünk. Ezek megtehetjük kartonból, sógyurmából, de akár különböző ételeket is akaszthatunk a fára. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere most az utóbbira hozott nektek egy szuper ötletet!

Karácsonykor egyre többen választják a saját készítésű ajándékokat. Mutattam már én is ötleteket gasztroajándékokra – 3 féle forrócsoki befőttesüvegben vagy keksztunkolós– de akár egyedi dekorációkat is tudunk a konyhában készíteni.

Nemcsak mézeskalácsot, de más kekszet is tehetünk a fenyőfára. Most egy klasszikus vajas keksz alapot turbóztam fel karácsonyi fűszerekkel, és olyan állaggal, hogy megmarad benne a sütipecsét mintája, vagy ha van speciális mintás sodrófánk, annak a mintázata sem fog eltorzulni a sütés során.

Karácsonyi vajas keksz recept

Vajas keksz hozzávalók:

  • 125 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 340 g liszt
  • 180 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt narancshéj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

karacsonyi-vajas-keksz

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet, a vanília aromát, a sót és a fűszereket, majd tovább mixeljük. Amikor homogén az alapunk, akkor két lépésben adjuk hozzá a lisztet és azzal is összedolgozzuk.
  2. Nem kell, hogy teljesen összeálljon a tésztánk, a lényeg, hogy egységes állag. Ekkor kézzel átgyúrjuk, lapos korongot formálunk belőle, és fóliában minimum 1 órát a hűtőben pihentetjük.
  3. A lehűlt tésztát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk. Fontos, hogy a nyújtódeszka és a sodrófa is alaposan be legyen lisztezve, hogy ne tapadjon rá a tészta.
  4. Ha megkaptuk a megfelelő vastagságot, vékonyan meghintjük liszttel, és elővesszük a mintás nyújtófánkat vagy a sütipecsétet. Ezeket is nagyon alaposan belisztezzük, hogy minden mélyedésbe jusson bőven, majd leütögetjük finoman róla a felesleget és egy határozott, közepes erősségű nyújtással lentről felfelé egyszer végig megyünk a tésztán a mintás sodrófával, vagy egyesével belenyomjuk a pecséteket, időnkét újra lisztezve a formát.
  5. Elővesszük a szaggató formánkat, belisztezzük és nyomathoz igazodva kiszaggatjuk a kekszeket. Egy hurkapáca vagy szívószál segítségével kilyukasztjuk azon a helyen, ahol szeretnénk majd a madzagot átfűzni.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 170 °C-on körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Várjuk meg amíg teljesen kihűl mielőtt rátesszük az akasztókat.

karacsonyfadiszek-kekeszbolAz első pár napban nagyon kemény lehet a keksz, de az idővel elkezd puhulni. Azonban nem lesz omlós, megtartja a keksz állagot.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy sósperecből és pattogatott kukoricából milyen karácsonyfa díszeket lehet még készíteni, akkor nézzétek meg ezt a videómat:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!