5 mennyei vegán körettipp karácsonyra – ezekből garantáltan az egész társaság enni akar

2021. december 17.
Sok vegánt mentettek már meg az éhhaláltól a köretek, hiszen ezek általában nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. De ki akar karácsonykor rizst enni párolt krumplival? Az alábbi 5 köret igazából túl is lépi a klasszikus köret kategóriáját, ha csak egy kis sült tofut vagy semmit nem kap mellé az ember, egy kis szósszal, salátával, más köretekkel kombinálva akkor is teljes értékű fogás válik belőle!

Christmas slaw

A jó öreg coles slaw helyett ebbe egy kevés pekándió és juharszirup kerül a karácsonyi hatás kedvéért. Fogjunk két répát, fél fej fehér káposztát, és reszeljük le őket, keverjük össze egy marék durvára tört pekándióval, finomra vágott újhagymával és piros paprikával. A szószhoz keverjünk össze két evőkanál juharszirupot, négy evőkanál almaecetet és nyolc evőkanál olívaolajat két teáskanál dijoni mustárral, majd tegyük befőttesüvegben a hűtőbe egészen tálalásig szeparálva a salátától.

vegan-koret-karacsony

Kelkáposztasült

Pofonegyszerű, kalóriaszegény és a vacsoránk sztárja lesz: vágjuk fel hat egyforma darabra a kelkáposztát, reszeljük le egy biocitrom héját, majd facsarjuk ki a levét, és keverjük össze némi friss zöldfűszerrel, illetve négy evőkanál olívával, majd locsoljuk meg a keverékkel a kelszeleteket. 200 fokon süssük aranybarnára. Ha megvan, esetleg egy kis vegán sajttal vagy sörélesztőpehellyel cifrázhatjuk.

vegan-koret-karacsony

Harissa gyökérzöldségek

Fájóan hanyagolt zöldségek a gyökérzöldek, pedig isteni finom, komplex köretet, sőt, főételt varázsolhatunk belőlük. Az alábbi recept lelke, bármilyen furcsán is hangzik, de a lekvár lesz, ami sütés közben karamellizálódik a zöldségek felületén, így remek összhangot alkot a sós-csípős fűszerekkel. Hámozás nélkül vágjuk le néhány szál répa, fehérrépa szárát, negyedeljük őket hosszában, majd dörzsöljük át két evőkanál napraforgóolaj és egy evőkanál Harissa-fűszerkeverék, illetve három evőkanál folyós, nem darabos lekvár keverékével. 200 fokon, 40-50 perc alatt süssük fényes, barna felszínűre!

vegan-koret-karacsony

Édeskömény luxusköntösben

Szexi főétel lehet az édesköményből is, ha félbevágva mindkét oldalát 5-5 percig olajon barnára sütjük, majd a visszamaradt olajat felturbózzuk egy kis finomra vágott Kalamata olajbogyóval, petrezselyemmel, fokhagymanyomón átnyomott gerezd fokhagymával és egy citrom levével, majd az egésszel megöntözzük az édesköményt. Melegen a legfinomabb!

vegan-koret-karacsony

Zellergratin vegánul

A gratin burgonya a köretek királynője, a tej, vaj, sajt miatt viszont a vegánok kimaradnak belőle – azaz csak eddig maradtak ki, ugyanis istenien veganizálható receptről van szó. Ráadásul ez a verzió a krumplit zellerre cseréli, így még izgalmasabb lesz a végeredmény! Egy hatalmas zellert vágjunk vékony szeletekre, majd helyezzük egy tepsibe úgy, hogy a rétegek között alaposan fűszerezünk rozmaringgal és apróra vágott fokhagymával. Ezután nincs más dolgunk, mint nyakon önteni a fűszeres zellert egy csomómentesre kevert krémmel, ami mindössze öt összetevőből, 540 ml vegán habtejszínből, 50 ml nem édes növényi tejből, 2 teáskanál dijoni mustárból, és némi sóból, illetve borsból áll. A zellergratint süssük másfél órán keresztül 200 fokon, amíg a zeller szuperpuha nem lesz.

vegan-koret-karacsony

Forrás: BBC Good Food

Olvass tovább!