Ha túl sokat ettél, mozogj!

2019. április 07.
A testmozgás az utolsó dolog, amire vágyunk, ha túl sokat ettünk a kedvenc ebédünkből. Pedig a testnek és a közérzetnek is segít átlendülni a nehézségeken.

Nehéz ellenállni az aranygaluskának még akkor is, ha már a főfogással teleettük magunkat, pedig az eszünkkel már az első kanálnál tudjuk, hogy az utána következő órák nem lesznek túl kellemesek. Ha túl sokat ettünk, nem a kanapén elnyúlás lesz a megoldás az emésztési problémákra. A mozgás az, ami jó hatással van az anyagcserére, javítja a véráramlást és így segíti az emésztést.

Kanapé helyett a jógamatracra feküdjünk

Egy kellemes jógasorozat segíthet legyűrni a kajakómát. 15 perc pont elég, hogy a testünk új erőre kapjon. Tamal Dodge jógainstruktor két jógapózt javasol különösen, ha túl sokat ettünk. Az első a sukhasana, a könnyű ülés. Üljünk le keresztezett lábbal. Helyezzük a kezünket a térdekre, majd enyhén szívjuk be a hasunkat és lélegezzünk mellkasba. A vállakat forgassuk hátra, és hunyjuk be a szemünket egy-két percre.
A másik gyakorlat a váltott orrlyukas légzés. Maradjunk a keresztezett lábú ülésben. Bal tenyerünket nyugtassuk továbbra is a bal térden, a jobb tenyerünket pedig nyissuk szét. Helyezzük mutató és középső ujjunkat a homlokunkra, a két szemöldök közé. Hosszú belégzés után a jobb hüvelykujjal fogjuk be a jobb orrlyukat, és a bal orrlyukon lélegezzünk ki. Belégzés szintén a bal orrlyukon, majd fogjuk be a gyűrűsujjal a bal orrlyukat, kilégzés a jobb orrlyukon. Folytassuk a légzőgyakorlatot egy-két percig.

Járjunk egyet

Könnyű és egyáltalán nem megerőltető módja a túl kiadós ebéd vagy vacsora után az emésztés megkönnyítésének egy kis kardiomozgás. Egy séta a háztömb körül, vagy egy hosszabb gyaloglás jólesik, ha túl sokat ettünk. Ha van kedvünk és erőnk, váltogathatjuk a rövid ideig tartó gyorsabb tempójú gyaloglást a lazább sétával, ez nemcsak az emésztést segíti, hatékony a hasi elhízás megelőzésében is.

Dolgoztassuk a hasizmokat

Ha túl sokat ettünk, természetes, hogy a hasunkra fókuszálunk. A hasizmok teljesítőképessége kritikus fontosságú, legyen szó bármilyen testmozgásról. Evés után egy 10 perces levezetés segíthet, hogy felgyorsuljon az emésztés és oldódjon a túlevés után a hasi tájékon fellépő telítettségérzet.

Fotó: Unsplash