Tartósélelmiszer-gyűjtés a rászorulóknak: mit érdemes adományozni, és mit nem?

2021. december 16.
Vajon jót teszünk-e vele, ha megvesszük a huszadik doboz száraztésztát is? Vagy adjunk helyette valami különlegességet, egzotikus finomságot? Ha már úgyis karácsony van...

Karácsony közeledtével minden évben megjelennek a nagyobb áruházakban a különböző segélyszervezetek, hogy a boltba betérő vásárlókat egy kis adományozásra bírják. A vásárlóknak nincs más dolguk, mint hogy a saját maguknak vett áruk mellett olyan tartós élelmiszereket is betegyenek a kosarukba, amit kifele menet aztán odaadnak a segélyszervezet munkatársainak, akik az így gyűjtött adományokat rászorulók között fogják szétosztani.

Mindez elsőre nem tűnik túl bonyolult feladatnak, ám buktatók még így is lehetnek. Sokaknak például egyáltalán nem egyértelmű – és ebben semmi szégyellnivaló nincs –, hogy mit is értenek a szervezők pontosan a tartós élelmiszer megnevezés alatt. Oké, a liszt, száraztészta, cukor biztosan annak számít… De tejet például adhatunk? És vajon nem lesz túl unalmas, ha minden egyes adományozó három doboz száraztésztát tesz a gyűjtők kocsijába? Nem kellene mellé valami szósz is? Vagy mi a helyzet az édességekkel? A csoki is adománynak számít?

Ha jobban belegondolunk, ezer és egy kérdés fogalmazódhat meg a fejünkben adományozás közben, éppen ezért a következőkben Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatójának segítéségével próbáljuk meg eloszlatni a kételyeket.

adomany-elelmiszer

Az alapélelmiszerekből sosem elég

Ahogy Nagygyörgy András is mondja, az alapélelmiszerek (például a liszt, cukor, olaj, rizs, tészta) jelentik a legnagyobb segítséget, ezekhez ugyanis a háztartások bármikor hozzá tudnak nyúlni. Nagygyörgy szerint az egyetlen szabály, amit vásárláskor mindig érdemes szem előtt tartanunk, hogy olyan élelmiszert vásároljunk, amit be lehet osztani, és ami nem igényel hűtést. Éppen ezért, ha például tejet vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy csak tartós tej kerüljön a kosarunkba!

Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk!

Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérdezzünk rá az önkénteseknél, hogy mik azok az élelmiszerek, amiből már sokat kaptak, és mi az, amire még szükségük lenne. Amennyiben a gyűjtést családoknak vagy gyermekotthonoknak szervezik, az alapélelmiszerek mellett például bébiételekre is szükségük lehet.

Vegyünk egy teljes fogást!

Nagygyörgy András szerint, ha kicsit kreatívabbak szeretnénk lenni, akkor akár egy teljes étel elkészítéséhez szükséges hozzávalókat is megvásárolhatjuk. Például olyan konzerveket, önteteket, amiket tészta mellé felhasználhatnak. „A konzerveket nagyon tudjuk javasolni, hiszen a zöldség- és gyümölcskonzervek, valamint a hús- és készételkonzervek is olyanok, amik a rászorulóknál ritkán kerülnek az asztalra.”

Az édességek bátran jöhetnek!

Az édességek tápérték szempontjából is fontosak, nem mellesleg pedig az ünnepek miatt is nagyon szoktak örülni nekik. Nagygyörgy tehát azt javasolja, hogy bátran adományozzunk néhány tábla csokoládét is.

Mit ne adjunk?

Az egzotikus finomságokat, különleges ételeket inkább hagyjuk a polcokon! Nem biztos, hogy az ilyen típusú élelmiszerek elkészítésének a módját a nélkülözők ismerni fogják.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!