Neked milyen ízek, illatok jutnak eszedbe, ha a közelgő karácsonyra gondolsz? Köztük van a narancs és a fahéj? Szuper, mert ez az elképesztően könnyen elkészíthető panna cotta pont ezektől kapja meg az ünnepi hangulatát, a recept azonban egyáltalán nem lesz bonyolultabb attól, hogy ezeket a hozzávalókat is beleteszed a meleg tejszínbe!
Az igazán sokféleképp elkészíthető panna cotta egy nagy népszerűségnek örvendő olasz desszert, aminek a karácsonyi ebédnél és vacsoránál is van helye. Kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető, a siker titka az, hogy kellő ideig pihenjen a hűtőben. Ha ez elmarad, nem szilárdul meg kellően, és a tipikus, pudingra emlékeztető panna cotta állag nélkül közel sem lesz olyan mennyei, mintha ellenállsz a csábításnak és kivárod a hűtési időt.
Mindössze habtejszínre, tejre, lapzselatinra, cukorra és karácsonyi hangulatidézőkre (jelen esetben fahéjra és narancsra) lesz szükség, az egészet pedig egy kis vaníliával teheted még fenségesebbé. Az elkészítése tényleg nem tart tovább 10 percnél, de ha van kedved és időd kicsivel többet ráfordítani, ez a 30 perces karácsonyi panna cotta lehet a befutó!
Így süss tökéletes karácsonyi linzert
A linzerben sok más mellett az a nagyszerű, hogy sokáig eláll – már ha megmarad. Így akár hamarosan el is kezdheted a karácsonyi sütögetést, ha előre dolgoznál, vagy ha megtartanád az ünnepre tervezett sütik főpróbáját, hogy a nagy napra szinte minden stimmeljen.Karácsonyi panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml minél zsírosabb habtejszín
- 100 ml tej
- 80 g cukor (vagy más édesítő)
- 8 g zselatin (lapzselatinnál, ez általában 4 lapot jelent)
- 1 rúd vanília
- 1 narancs lehetőleg kezeletlen héja lereszelve
- 2-3 fahéjrúd vagy őrölt fahéj, ha az előbbi nincs kéznél
Így készül:
- Egy kis tálba hideg vizet öntünk, és ebbe áztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
- Amíg ez végbemegy, egy kis edénybe tesszük a tejszínt és a tejet, hozzákeverjük a cukrot, és beletesszük a fahéjrudat vagy az őrölt fahéjat. Alacsony lángon melegíteni kezdjük.
- Közben a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő pici fekete magokat kikaparjuk, és a tejszínhez adjuk. A „kiürített” vaníliarudat is beletesszük, így még finomabb lesz, aztán belereszeljük a narancshéjat és ha intenzívebb narancsízre vágyunk, egy kicsi narancslevet is facsarunk hozzá.
- Habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg szépen felmelegszik, és még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene.
- Kihalásszuk a vaníliarudat és a fahéjat, majd a megpuhult zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és a meleg tejszínbe tesszük.
- Addig kevergetjük, míg a zselatin teljesen felolvad – ha ez váratna magára, óvatosan, alacsony lángon visszatesszük a tűzre, arra azonban továbbra is gondosan ügyelünk, hogy ne forrjon fel.
- Ha a zselatin szépen felolvadt a tejszínben, kis poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk és legalább 3-4 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
- Van, aki még az adagolás előtt sűrűn szőtt szűrőn átszűri a tejszínes keveréket, hogy megszabadítsa a narancshéjdaraboktól, de ha ezt nem érzed zavarónak, ezt a lépést nyugodt szívvel kihagyhatod!
Fotó: Getty Images