A 6 szabály, amit semmiképpen se tartsunk be az ünnepi vacsoránál

2020. december 22.
A karácsony az év egyik legcsodálatosabb időszaka. Kivéve, ha épp fogyókúrázunk, és teljesen lehetetlen követelményeknek akarunk megfelelni az ünnepek alatt, ami az étkezést illeti.

Egyetlen olyan szabály van, amit érdemes betartani a karácsonyi vacsoránál, nemcsak a fogyókúrázóknak, hanem mindenkinek: mindenből szedjünk mértékkel. A többi szabály, amelyet magunknak állítunk az ünnepek alatt az étkezéssel kapcsolatban, inkább árt az egészségünknek és a diétánknak, mint használ. Elég, ha a majd többet mozgok, hogy ledolgozzam a karácsonyi vacsorát elvére gondolunk.

karacsony-vacsora-szabaly

Nem baj, ha aggódunk az ünnepek alatt felszedett kilók miatt, senki sem szeretne hízni, ám a tudósok szerint valószínűleg felesleges a félelmünk. Egy főiskolások körében végzett felmérés szerint a karácsonyi nagy evészetek legfeljebb egykilós hízást eredményeznek, ami akár mozgósúlynak is tekinthető. Az étel démonizálása azonban sokkal nagyobb negatív hatással lehet a mentális egészségünkre. Dietetikusok és táplálkozástudományi szakértők elemezték, hogy melyek a karácsonyi lakomákkal kapcsolatosa legveszélyesebb és legfeleslegesebb elméletek és szabályok, hogy idén kihajíthassuk ezeket a gondolataink közül. 

„Kihagyok egy étkezést a karácsonyi vacsora előtt, hogy több hely legyen a hasamban.”

Kinek jó, ha egész nap a korgó gyomrát hallgathatja, és veszekedik mindenkivel, akivel találkozik, mert annyira éhes? Ráadásul visszaüthet ez a kivárásos taktika. „A testünknek szüksége van a tápanyagokra egész nap , hogy legyen elég energiánk. Ha kihagyunk étkezéseket, megzavarjuk az éhség-teltségérzet ciklust, így akkor sem működik majd, amikor ténylegesen eszünk, és ez túlevéshez vezethet – figyelmeztetett Cara Harbstreet regisztrált dietetikus. – Együnk az éhségérzetünknek megfelelően mindent az ünnepi asztalról, amit csak szeretnénk, hallgassunk a testünk igényeire.”

„Keményen edzek, hogy megérdemeljen a karácsonyi sütit.”

A fogyókúrák legnagyobb problémája, hogy a jutalmazással kapcsolják össze az ételeket. „A nagy tányér étel nem az edzőtermi teljesítmény jutalma. Az csak egy tányér étel – mutatott rá Kathleen Meehan dietetikus. – Ezzel a logikával mintegy normalizáljuk az étkezési rendellenességeket, ami játék a tűzzel.”

„A fogyókúra majd az újévben kezdődik.”

Ha azzal adunk magunknak felhatalmazást az ünnepi szezon alatti féktelen evésre, hogy majd január elsejével kezdjük a fogyókúrát, az gyakran ahhoz vezet, hogy a természetes éhség- és teltségérzetet figyelmen kívül hagyjuk. „Ha azzal ülünk le az asztalhoz, hogy most vagy soha, ez az utolsó esélyem az evésre, nagy eséllyel többet eszünk annál, mint amit kívánunk – mondta Andrea Wachter pszichoterapeuta, az étkezési rendellenességek specialistája. – Miért ne ehetnénk azokat az ételeket, amiket szeretünk, egész évben? Ha mindig olyat eszünk, amit kívánunk, amire a testünknek szüksége van, nincs szükség erre a mindent vagy semmit gondolkozásra.”

Olvastad már?

„Nem iszom semmilyen kalóriadús italt.”

Sok fogyókúrás étrendben nagy figyelmet kapnak a cukros italok és kalóriabombák, nem szabad vízen, kávén és teán kívül mást fogyasztani. Ez valószínűleg könnyen tartható szabály az év minden más időszakában, ám karácsonykor kicsit nehezebb. „Ha az ünnepek szerves része a forró csoki, egy tradicionális koktél vagy más olyan ital, amely nosztalgiát ébreszt bennünk, nem feltétlenül az a jó választás, ha kihagyjuk. A nullkalóriás italok bár egészségesebbek, ám a lelkünket nem feltétlenül táplálják úgy, mint gyerekkorunk kedvenc finomsága” – mondta a dietetikus. 

„Egészségesre cserélem a kedvenc ételeimet, így bűntudat nélkül ehetem őket.”

„Fontos elgondolkodnunk rajta, mit jelent nekünk valójában az, hogy egészséges? – vetette el Meehan. – Hogyan tágíthatjuk ki az egészséges kontra egészségtelen kettős gondolkozást, és adhatunk teret benne apró kitérőknek? Ha kicserélünk összetevőket kevésbé örömteli, kevésbé finom és az emlékeket kevésbé felidéző, kulturális hagyományokat kevésbé követő elemekre, az valóban az egészségünket szolgálja?”

„Majd elégetem a megevett tortát.”

A fogyókúrák gyakran úgy tekintenek az evésre és testmozgásra, mint egy cserebererendszerre: kalóriák itt be, ott ki. „Belénk ivódott az a szemléletmód, hogy fizikai aktivitással kell kompenzálnunk azt, amit megeszünk” – mondta a pszichológus. Ehelyett sokkal fontosabb lenne, ha felismernénk, amikor jóllaktunk, és azért utasítanánk el a karácsonyi desszertet, mert tele vagyunk, és nem azért, mert nem tudunk annyit futni, hogy elégessük a kalóriákat. „Élvezzük az ételeket, amikor kérünk, és hagyjuk későbbre a többi fogást, amikor már jóllaktunk.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash