Ebben a pogácsában az a nagyon klassz, hogy a tésztájának csak jót tesz, ha már előző este begyúrjuk, így másnap már csak sütni kell. Mivel a tésztájába is kerül egészen sok sajt, a tetejére mehet más is: mák, lenmag, szezámmag, tökmag és társaik! Vigyázat, gyorsan fogy, de ha valami csoda folytán mégis maradna belőle, nem kell attól tartani, hogy gyorsan megkeményedik. Ha másnap is puha pogácsára vágysz, ezt a receptet se szalaszd el!
Nagyon sajtos házi pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g liszt
- 250 g vaj
- 150 g sajt lereszelve
- 30 g élesztő
- 150 ml tejföl
- 1 kiskanál só
- 1 csipet cukor
A tetejére:
- 1 tojás villával felverve
- Reszelt sajt, mák, lenmag, szezámmag, tökmag stb.
Így készül:
- A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Egy kiskanál lisztet is keverhetünk bele, annak csak örülnek az élesztőgombák.
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, a reszelt sajtot, végül az élesztős tejfölt és a sót, majd az egészet homogén tésztává gyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés hideg vízzel korrigálhatunk az állagán. Tavasszal pedig akár medvehagymával is felturbózhatod a pogácsádat!
- Letakarjuk, és akár egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs ennyi időnk, adjunk neki legalább 3 órát, hogy szépen megkeljen!)
- Kivesszük a hűtőből, hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, a tésztát két részre osztjuk még nyújtás előtt.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából kis pogácsákat szaggatunk.
- A tetejüket megkenjük villával felvert tojással, majd kedvünk szerint megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal.
- Kb. 25 perc alatt sülnek készre, de ez függ a pogácsaszaggató méretétől és a sütőtől is, ezért a vége felé mindenképp rajta tartjuk a szemünket.
Fotó: Getty Images és a szerző felvétele