Ha valami lazább, vagányabb ételt keresünk a kaszinótojás és a malacsült mellé, próbáljuk ki ezt a házi perecet. A puha, foszlós, szaftos tészta jól csúszik a pezsgő mellé, a mártogatóssal pedig kifejezetten izgalmas ízélményben lehet részünk. A tésztától semmiképpen ne féljünk, mert tényleg baromi egyszerű, olyannyira, hogy ha szilveszterre nem is készítjük el, egy hétvégi reggelire vagy laza házi bulira is simán kipróbálhatjuk – arra viszont készüljünk fel, hogy a bagelekhez hasonlóan ezt a verziót is kicsit főzni kell, mielőtt a sütőbe kerülhetne.
Hozzávalók:
A perechez:
- 1/3 csésze langyos víz
- 1 ek. méz
- 2 és fél tk. száraz élesztő
- 1 üveg cider
- 1/2 csésze sózott vaj olvasztva
- 560 g finomliszt
- 2 tk. só
- 30 g sütőpor
- 1 tojás felverve
- durva só szóráshoz
A mézes-mustáros mártogatóshoz:
- 1/4 csésze dijoni mustár
- 1/4 csésze méz
- 1/3 csésze majonéz
- 1 ek. almaecet
- 1/2 tk. chilipor
- 1/4 tk. füstölt paprika
- 1/4 tk. Cayenne-bors
- só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A langyos vizet, a mézet és az élesztőt keverjük össze egy közepes tálban. Hagyjuk állni nagyjából 5 percig, míg az élesztő felfut!
- Adjuk hozzá a cidert, majd a vajat, végül a lisztet és a sót is! Keverjük el, míg egynemű tésztát kapunk! Ha a tésztánk túl nedves, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Takarjuk le a tálat, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni – az a jó, hogy ha 1-2 óra alatt nagyjából megduplázza a méretét.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és béreljünk ki egy tepsit sütőpapírral! Közben tegyünk fel egy nagy fazékban vizet forrni!
- A tésztából formázzunk 8 golyót, amiket aztán nyújtsunk viszonylag vékony és hosszú hurkákra! Ha igazán szép perecekre vágyunk, a tésztacsíkokból először sodorjunk egyszerű kettes fonatot, és csak azután hajtsuk meg a perecet!
- A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a sütőport, és főzzük meg kicsit a pereceket: a lábos méretétől egyszerre csak 1-2 perecet dobjunk be, ügyelve, hogy ne ragadjanak össze. 30 másodpercig főzzük őket.
- Szűrőkanállal emeljük ki a kész pereceket, csöpögtessük le őket, majd helyezzük sütőpapírra. Kenjük le tojással és szórjuk meg durva sóval! Süssük őket 10-15 perc alatt aranybarnára!
- A mártogatóshoz egyszerűen keverjük össze az alapanyagokat, míg krémes, homogén masszát kapunk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images