Tuti tippek szilveszteri gasztropartihoz

2018. december 31.
Ne aggódj a szokásos szilveszteri bulikényszer miatt, inkább csapj óriási vacsorapartit otthon. Ha már kötelező kihasználni a különleges alkalmat, hívd át a barátaidat, és koncentráljatok a kajára – gasztrobuli ötletek bloggerünktől, Futureater-től.

Szilveszterkor szinte kötelező, hogy valamilyen igazán eredeti, különleges szórakozással csábító programon vegyen részt az ember, ami persze gyakran magában hordozza a görcsös bulikényszer okozta kellemetlen hangulatot. A gasztronómiára irányított figyelem ilyenkor is segítségünkre lehet: hívjuk át néhány barátunkat, és az őrült, tömeges házibuli helyett szervezzünk tematikus vacsorapartit. A szilveszteri alkalomra több témával is készülhetünk, és hogy az ételeken kívül mi veszi át még a főszerepet, az már csak rajtunk múlik.

Fotó: Unsplash.com

Klasszikus sajtfondü

A téli időszak egyik leghangulatosabb, sokakkal megosztható gasztronómiai élménye a fondüzés. Szükségünk van hozzá egy speciális, alulról (például mécsessel melegített) fondü-edényre, de az elkészítést ne ebben, hanem egy sima, alacsony lángra helyezett lábasban kezdjük. Ebbe öntsük 2-3 dl fehérbort, majd adjunk hozzá egy kevés kukoricakeményítőt. Amikor kissé besűrűsödött, kisebb adagokban jöhetnek bele a szobahőmérsékletűre melegített, és lereszelt sajtok, például ementáli, cheddar vagy gouda. Használhatunk penészes sajtokat is, ezeket viszont ne keverjük az előző típusokkal.

Időnként kevergessük, és amikor a sajt szépen felolvadt, fűszerezzük szerecsendióval, fehér borssal, vagy akár egy kevés chilivel, Tabasco-szósszal, fokhagymával vagy zöldfűszerekkel. A kívánt sűrűséget tejszínnel vagy még egy kis borral állítsuk be, de semmiképp ne használjunk vizet. Ha elkészült az olvasztott sajt, öntsük át a fondü-edénybe, majd kezdődhet a tunkolás. Adjunk az asztalra pirított bagett-szeleteket vagy más péksüteményt, friss sárgarépát vagy endíviát, főtt brokkolit, főtt burgonyát, vagy akár sonka- vagy kolbász-szeleteket. A fondüzésben praktikus, hogy vegetáriánus barátainkat is vendégül láthatjuk vele, de persze ha van laktózérzékeny a társaságban,akkor inkább más megoldást válasszunk.

Pizza-party

Otthon pizzát sütni egyáltalán nem ördöngősség, egy 8-10 fős társasággal pedig kifejezetten szórakoztató. Érdemes jópár kiló liszttel, több csomag élesztővel és egy üveg finom olívaolajjal készülni, na meg persze a kedvenc paradicsomszószunkkal. Emellett tárazzunk be változatos feltétekből, például készítsünk elő mozarellát, jó minőségű sonkát, friss bazsalikomot, kéksajtot, rukkolát, vagy kolbászt. A pizzakészítés konkrét lépéseiről korábban írtunk, az ott megtalálható tippekkel pedig garantáltan az otthoni körülmények között előállítható legfinomabb pizzákat tudjuk majd sütni.

Házi borkóstoló

Ha már szilveszter van, ne feledkezzünk meg az alkoholokról sem – hívjuk meg a barátainkat egy rendhagyó, házi borkóstolóra. Ne aggódjunk, ha inkább csak élvezői, mint ismerői vagyunk a jó boroknak, hiszen egy kis segítséggel könnyen összeválogathatunk egy szép, otthoni kóstolásra tökéletes borsort. Érdemes borszaküzletben bevásárolni, ahol egészen biztosan tudnak majd segíteni, ha beavatjuk az eladót a szilveszteri tervünkbe. Ha pedig előre tájékozódnánk, csapjuk fel a legjobb online szakértők oldalait, és merüljünk el a Pécsi Borozó vagy a Művelt Alkoholista aktuális ajánlásaiban.

A házi borkóstolóval kapcsolatban pedig az a legjobb, hogy nyugodtan eltúlozhatjuk mellé az ételeket – ezzel egyrészt viszonylag kordában tarthatjuk a hangulatot, másrészt igazi lucullusi lakomát csaphatunk. Készüljünk egyszerű, fingerfood-szerű fogásokkal és krémekkel, valamint állítsunk össze a borok mellé sajt- vagy sonkatálat, gyümölcsökkel és sós magokkal kiegészítve. Gyárthatunk sajtos és sós aprósüteményeket, vagy akár beszerethezhetjük a lehető legjobb libazsírt (vagy libatöpörtyűt!) és az elérhető legjobb minőségű kenyeret, amellyel az év legfinomabb zsíros kenyerét fogyaszthatjuk a borok mellé.

Futureater