Akár hiszed, akár nem, hord a hátán olyan embereket is a Föld, akik nem rajonganak az édességekért, és többre tartanak egy sajtos ropogóst a cukros édességeknél. Szilveszterkor amúgy is a sós rágcsálnivalóknak van inkább szezonja, ezért ideje elővenni a leginkább bevált sós sütemények receptjeit!
Sonkás-mustáros villámkifli
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (lehetőleg kör alakú)
- 15 dkg sonka
- 1 kis üveg mustár
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- A tetejére: szezámmag, lenmag, tökmag vagy mák
Így készül:
- A leveles tésztát gyúródeszkára (vagy az asztalra) terítjük, és úgy, mintha pizzát szeletelnénk, 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk.
- Ahol a szeletek a legszélesebbek, oda kerül a töltelék: 1 kiskanál mustár, kisebb darabokra vágott sonka és reszelt sajt.
- Ha mindenhova jutott ezekből, óvatosan feltekerjük a kifliket – nem kell nagyon megpakolni őket a töltelék elosztásakor! –, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tojást egy villával felverjük, és megkenjük a kiflik tetejét.
- Ha van, a kimaradt sajttal vagy magokkal szórjuk meg a tetejét, és aranyszínűre sütjük.
Házi sajtos rúd
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 1 evőkanál zsír
- 150 g reszelt sajt
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 50 g élesztő (nem szárított!)
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1/2 pohár tejföl
- + a tetejére a kimaradt tojásfehérje és reszelt sajt vagy magok
Így készül:
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percre félretesszük, hogy felfusson.
- Amíg az élesztő teszi a dolgát, a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a kockákra vágott hideg vajat és a zsírt. Morzsás állagú tésztát gyúrunk belőle, hozzátesszük a tojások sárgáját és jöhet a reszelt sajt is.
- Az időközben felfutott élesztőt is hozzákeverjük, illetve több részletben a szobahőmérsékletű tejfölt is beledolgozzuk.
- Puha és sima állagú tésztát gyúrunk belőle, akkor jó, amikor már nem ragad rá a kezünkre. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük kicsivel kevesebb mint 1 óráig.
- Lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk, így ugyanis könnyebben lehet vele dolgozni. 5-6 mm vastagra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
- A tetejét megkenjük a villával felvert tojásfehérjével, és sajttal vagy magokkal szórjuk meg.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Pestós-olivás muffin
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- ¾ bögre magozott olívabogyó
- ½ bögre reszelt parmezán
- 1 csipet cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- ¾ bögre tej
- ½ üveg pestó (ami pedig kimarad, abból például pestós reggelit is készíthetsz!)
Így készül:
- A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a muffinsütőbe bekészítjük a papírkapszlikat vagy kivajazzuk a muffintepsi mélyedéseit.
- A lisztet és a sütőport összekeverjük, hozzászórjuk a cukrot, és beleforgatjuk a reszelt parmezánt.
- A tojást lazán felverjük egy habverővel, hozzáöntjük a tejet és az olvasztott vajat, azután összekeverjük, és több részletben beledolgozzuk a lisztes keveréket.
- Hozzáadjuk az olívabogyót, amit előtte félbe-negyedbe is vághatunk.
- Belekanalazzuk a tésztát a muffinformákba úgy, hogy körülbelül ¾ részig teljenek meg. A közepükbe kanalazunk 1-1 kiskanál pestót, és egy késsel márványosan elkeverjük – nem kell teljesen beledolgozni, pont az a jó, ha csíkos marad!
- 20-25 perc alatt készül el, de mielőtt lekapcsolnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük a muffinokat.
Fotó: Getty Images