Tejfölös-hagymás hamis pogácsa

2020. június 11.
Az élesztővel készülő kelttészták sok kezdőt elriasztanak, de szerencsére pogácsát (vagy valami nagyon hasonlót) sokkal egyszerűbben is tudunk készíteni!

A sütőpor igazi megmentő azoknak, akik ijesztőnek vagy egyszerűen csak túl macerásnak találják az élesztős-kelesztős recepteket. Az itt következő pogácsa (vagy hamis pogácsa) baromi gyorsan elkészül, a vajtól és a tejföltől pedig egészen omlós és puha lesz! A bőséggel mért újhagyma teszi igazán ízletessé – ezt egyébként, ha még maradt otthon az idei szezonból, akár medvehagymával is helyettesíthetjük!

Hozzávalók:

  • 8 szál újhagyma
  • 12 ek. sózatlan vaj, lehűtve
  • 2 és fél tk. só
  • 1 tk. bors
  • 2 tk. sütőpor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 1 és fél tk. cukor
  • 2 és fél csésze (300 gramm) finomliszt
  • 1 és 1/4 csésze tejföl

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Karikázzuk fel a nyolc szál újhagymát.
  3. Olvasszunk meg 2 evőkanál vajat, és tegyük félre. Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a borsot, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Alaposan forgassuk össze őket.
  4. A maradék vajat morzsoljuk a lisztbe, majd adjuk hozzá az újhagymát is.
  5. A keverék közepébe formáljunk lyukat, majd öntsük bele a tejfölt. Keverjük össze az egészet, majd lisztezett felületen dagasszunk tésztát belőle.
  6. A tésztát terítsük ki téglalap formában, majd hajtogassuk meg mindkét oldalról a tészta 1-1 harmadával. Formázzuk újra a téglalapot, és még egyszer hajtogassuk meg ugyanilyen módon.
  7. Szaggassunk belőle szögletes pogácsákat – körülbelül 12 nagyobb darabot.
  8. A pogácsákat helyezzük a tepsibe, kenjük meg őket az előzőleg felolvasztott vajjal, szórjunk egy kevés nagyszemű sót a tetejükre.
  9. 18-20 perc alatt süssük aranybarnára őket.

BonAppetit

Ezt olvastad már?