Egyre inkább hódítanak a vegán ételek, ami együtt jár azzal, hogy India ízei is egyre nagyobb szerepet kapnak akár a mindennapokban is. Elsőre egy kicsit “„élelmetes” lehet ilyeneket főzni, hiszen nem ezeken nőttünk fel, hanem a hagyományos magyar konyhán, és csak a ’90-es években kezdtünk el a nyugati és keleti világ ízeivel ismerkedni. Ahogy megtanultunk olasz paradicsomos spagettit főzni, úgy ezt is el tudjuk sajátítani, ha nyitottak vagyunk arra, hogy néha kihagyjuk az ételeinkből a húst.
Ha be akarjuk építeni az étrendünkbe ezeket a fogásokat, akkor elegendő, ha néhány alapdologgal feltöltjük a kamrát, és utána már csak a megszokott alapanyagok kellenek, mint ahogy ebben a receptben is látjátok, vagy akár a korábbi karfiolcurry vagy vegán csicseriomlett-receptekben is.
Zöldségcurry rizzsel
Hozzávalók (4 személyre):
- 750 g fagyasztott zöldség (karfiol, brokkoli, répa) – ha van időd, hogy ezeket frissen előkészítsd, az még jobb
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 konzerv vajbab
- 1 konzerv thai kókusztej
- 1 evőkanál currypor
- 1 kávéskanál madras curry fűszerkeverék
- só, bors
- 1 lime leve
- 1 csésze aprított friss koriander
- 4 marék friss bébispenót
- kurkumás rizs vagy basmati rizs
Elkészítés:
- A fagyasztott zöldségeket egy serpenyőben felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk az átmosott csicseriborsó- és babkonzerveket.
- Felöntjük a kókusztejjel, és hozzáadjuk a fűszereket.
- Kb. 5-10 perc alatt készre főzzük.
- Amikor lezártuk alatta a hőt, hozzáadjuk a lime levét és a friss, aprított koriandert, és még egyszer megkeverjük.
- Tálaláskor ráhalmozunk 1 marék friss bébispenótot, rizzsel kínáljuk.
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)