Szilveszteri snack: házi perec mézes-mustáros mártással

2021. december 30. |

Érdemes megpróbálkozni a házi kiflikkel, zsemlékkel, fánkokkal vagy épp perecekkel, mert nincs jobb annál, amikor ezek a péksütemények melegen és illatosan kikerülnek a sütőből. Az alábbi perec tényleg nem túl bonyolult, a komplex ízű mártogatós pedig kifejezetten izgalmassá teszi.

Ha valami lazább, vagányabb ételt keresünk a kaszinótojás és a malacsült mellé, próbáljuk ki ezt a házi perecet. A puha, foszlós, szaftos tészta jól csúszik a pezsgő mellé, a mártogatóssal pedig kifejezetten izgalmas ízélményben lehet részünk. A tésztától semmiképpen ne féljünk, mert tényleg baromi egyszerű, olyannyira, hogy ha szilveszterre nem is készítjük el, egy hétvégi reggelire vagy laza házi bulira is simán kipróbálhatjuk – arra viszont készüljünk fel, hogy a bagelekhez hasonlóan ezt a verziót is kicsit főzni kell, mielőtt a sütőbe kerülhetne.

perec-recept-martogatos-szilveszter

Hozzávalók:

A perechez:

  • 1/3 csésze langyos víz
  • 1 ek. méz
  • 2 és fél tk. száraz élesztő
  • 1 üveg cider
  • 1/2 csésze sózott vaj olvasztva
  • 560 g finomliszt
  • 2 tk. só
  • 30 g sütőpor
  • 1 tojás felverve
  • durva só szóráshoz

A mézes-mustáros mártogatóshoz:

  • 1/4 csésze dijoni mustár
  • 1/4 csésze méz
  • 1/3 csésze majonéz
  • 1 ek. almaecet
  • 1/2 tk. chilipor
  • 1/4 tk. füstölt paprika
  • 1/4 tk. Cayenne-bors
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A langyos vizet, a mézet és az élesztőt keverjük össze egy közepes tálban. Hagyjuk állni nagyjából 5 percig, míg az élesztő felfut!
  2. Adjuk hozzá a cidert, majd a vajat, végül a lisztet és a sót is! Keverjük el, míg egynemű tésztát kapunk! Ha a tésztánk túl nedves, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Takarjuk le a tálat, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni – az a jó, hogy ha 1-2 óra alatt nagyjából megduplázza a méretét.
  3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és béreljünk ki egy tepsit sütőpapírral! Közben tegyünk fel egy nagy fazékban vizet forrni!
  4. A tésztából formázzunk 8 golyót, amiket aztán nyújtsunk viszonylag vékony és hosszú hurkákra! Ha igazán szép perecekre vágyunk, a tésztacsíkokból először sodorjunk egyszerű kettes fonatot, és csak azután hajtsuk meg a perecet!
  5. A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a sütőport, és főzzük meg kicsit a pereceket: a lábos méretétől egyszerre csak 1-2 perecet dobjunk be, ügyelve, hogy ne ragadjanak össze. 30 másodpercig főzzük őket.
  6. Szűrőkanállal emeljük ki a kész pereceket, csöpögtessük le őket, majd helyezzük sütőpapírra. Kenjük le tojással és szórjuk meg durva sóval! Süssük őket 10-15 perc alatt aranybarnára!
  7. A mártogatóshoz egyszerűen keverjük össze az alapanyagokat, míg krémes, homogén masszát kapunk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró