Így készíts tökéletesen ropogós burgonyacsipszet kevesebb olajjal!

2022. február 18.
Bár kétségkívül könnyebb levenni egy zacskó csipszet a polcról, a házi elkészítése sem bonyolult vagy hosszadalmas, ráadásul egészen szórakoztató. A végeredmény pedig igazán megéri a kísérletezést.  

Cindy Gordon, az Air Fryer Eats receptfejlesztője szerint számos érv szól amellett, hogy légkeveréses sütővel dolgozzunk olajjal teli serpenyő helyett.

  • Gyorsabb: A sütő használata gyakran sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a serpenyővel vagy olajsütővel való pepecselés.
  • Kevesebb olaj: Sok recepthez egyáltalán nincs szükség olajra vagy csak minimális mennyiségre, így alacsonyabb zsírtartalmú ételek készülhetnek sütőben.
  • Ropogósabb: Amennyiben kifejezetten burgonyacsipszről van szó, Gordon azt mondja, ha a burgonyát kellően vékonyra vágják, a légkeveréses sütő használata ropogósabb eredményt ad, mint más elkészítési módok.

Milyen típusú krumpli a legjobb hozzá? Gordon azt javasolja, hogy olyan fajtát használjunk, amelynek nagy a nedvességtartalma, mert ez krémesebb ízt eredményez és egyenletesen sül.

Így készítsd!

Mosd meg a burgonyát, súrold át, akár rajta is hagyhatod a héját. Szeleteld fel nagyon vékonyra – a legegyszerűbb mandolinnal, uborkaszeletelővel. Az egyenletes vastagság elengedhetetlen az egyenletesen sült csipsz eléréséhez (az ideális méret épp csak kicsit vastagabb, mint a papír). A szeleteket áztasd jeges vízbe körülbelül 15 percen át, majd csepegtesd le, és következzen ismét 15 perces áztatás. A burgonyaszeleteket tedd egy törülközőre, és egy második törülközővel töröld szárazra, eltávolítva a lehető legtöbb nedvességet! Ezután locsold meg kevés olajjal. „Ez segít kivonni a természetes keményítőt, és segít előidézni azt a ropogósságot, amelyet keresünk” – mondja Gordon.

Melegítsd elő a sütőt! Programozd be 100 fokra, és hagyd melegedni két-három percig. Főzd meg a krumplit, majd terítsd szét egy tepsiben. A burgonyaszeleteket 100 fokon 15-20 percen át süsd légkeveréssel, majd három-öt percre vedd fel a hőmérsékletet 200 fokra, hogy extraropogós legyen. Az egyenletesség érdekében gyakran (körülbelül 5 percenként) fordítsd meg a csipszet! Amint a burgonyaszeletek aranybarnának tűnnek, kivehetők. Fűszerezd bőségesen, amíg meleg, hogy az íz megmaradjon. Ahogy lehűlnek, még egy kicsit szilárdulnak a szeletek.

Mivel nagyon sokféle sütő létezik különböző funkciókkal, előfordulhat, hogy némi próbálkozásba és akár pár hibázásba is belekerül, míg megtaláljuk a hőmérséklet és a sütési idő legjobb kombinációját. Ügyeljünk arra, hogy gyakran ellenőrizzük sütés közben, és fordítsuk is meg! Ha észrevesszük, hogy a csipsz még puha a kiírt időben, Gordon azt javasolja, hogy tegyük vissza a sütőbe, és süssük még egy-két percig, amíg ropogós nem lesz.

A fűszerezéshez választhatunk olyan egyszerű ízesítőt is, mint a só, vagy ennek fokhagymás, esetleg tengeri változatát – de más ízekkel is kísérletezhetünk. Mártogatóssal vagy köretként tálalhatjuk – akár szintén sütőben sült hamburger mellé. Ha maradt a csipszünkből, légmentesen záródó edényben egy-két napig még ropogós.

Forrás: Insider.com

Olvass tovább!