5 melengető krumpliétel a januári szürkeség ellen

2022. január 11.
A január sokak életében a legutáltabb hónap: vége az ünnepi fényeknek és az ünneplésnek, szabadságoknak, de még nagyon messze van a legközelebbi pihenés és a tavasz. Ilyenkor minden lehetséges módot ki kell aknázni, hogy kicsit jobban érezzük magunkat! Például készítsünk melengető krumplis fogásokat!

Krémes, laktató

A gremolata tulajdonképpen apróra vágott, friss fűszerekből készített üdítő, koncentrált keverék, amivel sült húsokat, de akár leveseket is feldobhatunk. Ez az olasz specialitás alapból is igazi ízbomba, de még karakteresebb lehet, ha néhány fűszert kicsit megpirítunk hozzá – az alábbi receptben is ez történik a friss zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel, majd az illatos, sült fűszerkeverékhez jó adag friss petrezselyem és citromhéj is kerül.

Krumpli spanyolul

A patatas bravas a spanyolok egyik kedvenc tapas fogása, és mint a legtöbb tapas, ezt is iszonyatosan egyszerű elkészíteni, miközben mégis izgalmas, gazdag ízvilágot kapunk. A patatas bravas tulajdonképpen ropogós krumpli egy sűrű paradicsomos mártással és egy krémes, fokhagymás aiolival. Ezektől lesz tényleg abbahagyhatatlan snack, ami önmagában is megállja a helyét, de persze még jobb, ha több falatka társaságában kínáljuk.

Krumplival töltött tészta

Szinte minden nemzetnek van valamilyen töltött tésztaféléje, legyen szó a magyar szilvás derelyéről, az ázsiai térségben ezerféleképpek készülő dim-sumokról, baókról és gyozákról, vagy a latin empanadáról. Lengyel testvéreinknél ez a pierogi, amit a kelet-európai konyhára jellemző – így a magyar gyomornak is kedves – módon általában viszonylag olcsó, de tartalmas dolgokkal töltenek meg. Az egyik klasszikus verziónak számít a pierogi ruskie, vagyis az „orosz módra” készülő változat, amibe krumpli és túró kerül.

Nagyon sajtos, nagyon tejszínes

A Nosalty szerzője Párizsban szeretett bele egy tejszínben, sajtban tocsogó krumplis ételbe, a tartiflette-be, majd hazatért, és Magyarországon is elérhető alapanyagokból rekreálta. Kötelező kipróbálni ködös, szürke januári napokon!

Izgalmas mártogatóssal

Görög joghurt, lime, kapor és uborka ad ennek az egyszerű sült krumplinak felejthetetlen partnert, amivel a nyári ételek frissességét és üdeségét idézhetjük meg a tányérunkon.


Kapcsolódó