Könnyen lehet, hogy eddig rosszul készítetted a krumplipürét

2021. október 16. |

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a krumplipüré egy roppant egyhangú köret, ugyanis sokféleképp variálható, főleg akkor, ha már kisujjunkban van a tökéletes alapverzió elkészítése.

Ha tudjuk, hogy készül az igazán jó krumplipüré, nem nagyon lőhetünk mellé, hiszen mindenki ismeri, és a legtöbben szeretik is ezt a köretet. Megunni pedig nem is olyan könnyű, ugyanis néhány apró csavarral egészen izgalmas kombinációk kerekedhetnek, amiknek nemcsak az íze különleges, hanem a színe is – csak hogy néhányat említsünk a sok közül: készülhet édesburgonyából, aminek szép narancssárga színe van, sőt ha kapsz lila krumplit, abból is csodás pürét varázsolhatsz!

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul csináltad a krumplipürét

Krumplipüré 1×1

A krumplipüréhez alapesetben főtt krumplira, tejre és vajra van szükség, meg némi sóra, hogy az ízek kiteljesedjenek. Ennyi elég is ahhoz, hogy krémesen lágy, tápláló fogást készítsünk. Hús- és halételek mellé is kerülhet, de a vegetáriánusok is előszeretettel vetik be köretként. Az elkészítése nem vesz igénybe többet fél óránál.

A burgonyapürére is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás – a hozzávalók aránya és típusa végtelenül variálható. A laktózérzékenyek vagy vegánok növényi tejjel is készíthetik, nem fog az ízélmény rovására menni. Vannak, akik szerint akkor az igazi, ha kerül bele reszelt sajt – tényleg érdemes ezzel kísérletezni –, de további zöldségekkel is gazdagítható: kerülhet bele zöldborsó, sütőtök, sárgarépa, sőt akár karfiol is.

A krumplipüré frissen készítve, melegen a legfinomabb – és nem mellesleg a legkrémesebb –, de hidegen is fogyasztható. Hűtőben 2-3 napig is eláll, fontos azonban, hogy gondosan lezárjuk, és felmelegítés előtt adjunk hozzá 1 evőkanál tejet.

Milyen krumplit válasszunk?

Az, hogy milyen burgonyát teszünk a főzőedénybe, nagyban meghatározza a végeredmény minőségét. Az igazán jó krumplipüré régi, lisztesebb burgonyából készül. Az újkrumpli nagyon finom, de burgonyapürének nem a legjobb alapanyag, ugyanis magas a víztartalma. 

Fontos, hogy mindig egészséges, csíramentes krumplival dolgozzunk, így szuper lesz a végeredmény és az esetleg megmaradt krumplipürét is hasznosíthatjuk: készülhet belőle krumplilángos, burgonyafánk vagy sós torták és rétesek tölteléke.

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul csináltad a krumplipürét

Puha és krémes krumplipüré

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg burgonya (héjastul mérve)
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl zsíros tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint (ez utóbbi el is hagyható)

Elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megmossuk, meghámozzuk (vannak egyébként, akik héjában főzik) és feldaraboljuk. Egy nagy edényt megtöltünk langyos vízzel, beletesszük a burgonyát, és lefedve főzni kezdjük. Fontos, hogy sóval is ízesítsük, ezt azonban jobb azután megtenni, hogy már forr a víz.
  2. 15-20 perc alatt puhára fő, de mindenképp ellenőrizzük egy villával, mert ha belül nyers marad, a burgonyapüré nem lesz krémes.
  3. A főtt krumplit leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Villával is lehet persze, de akkor nem lesz annyira lágy az állaga. Ezután jön a fűszerezés: só, pici bors és ha szeretjük, szerecsendió.
  4. Több részletben hozzáadjuk a kissé felmelegített tejet és tejszínt, közben kézi habverővel jól elkeverjük. Kis lángon visszatesszük a tűzhelyre, folyamatosan kevergetjük és hozzáadjuk a vajat. Ha nem tűnik kellően krémesnek, jöhet hozzá még egy kis tej vagy tejszín, ha pedig túl hígra sikerült, hagyjuk a tűzhelyen melegedni, be fog sűrűsödni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Mi a jó polenta titka?

Mi a jó polenta titka?

Unjuk a krumplipürét és a tésztát? A kukoricakása, olasz nevén polenta tökéletes alternatíva helyettük, ám amilyen egyszerűnek tűnik az elkészítése, olyan könnyű elrontani.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így süss tökéletes karácsonyi linzert karácsonyi linzer

Így süss tökéletes karácsonyi linzert

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje édesség

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel