Könnyen lehet, hogy eddig rosszul készítetted a krumplipürét

2021. október 16.
Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a krumplipüré egy roppant egyhangú köret, ugyanis sokféleképp variálható, főleg akkor, ha már kisujjunkban van a tökéletes alapverzió elkészítése.

Ha tudjuk, hogy készül az igazán jó krumplipüré, nem nagyon lőhetünk mellé, hiszen mindenki ismeri, és a legtöbben szeretik is ezt a köretet. Megunni pedig nem is olyan könnyű, ugyanis néhány apró csavarral egészen izgalmas kombinációk kerekedhetnek, amiknek nemcsak az íze különleges, hanem a színe is – csak hogy néhányat említsünk a sok közül: készülhet édesburgonyából, aminek szép narancssárga színe van, sőt ha kapsz lila krumplit, abból is csodás pürét varázsolhatsz!

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul csináltad a krumplipürét

Krumplipüré 1×1

A krumplipüréhez alapesetben főtt krumplira, tejre és vajra van szükség, meg némi sóra, hogy az ízek kiteljesedjenek. Ennyi elég is ahhoz, hogy krémesen lágy, tápláló fogást készítsünk. Hús- és halételek mellé is kerülhet, de a vegetáriánusok is előszeretettel vetik be köretként. Az elkészítése nem vesz igénybe többet fél óránál.

A burgonyapürére is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás – a hozzávalók aránya és típusa végtelenül variálható. A laktózérzékenyek vagy vegánok növényi tejjel is készíthetik, nem fog az ízélmény rovására menni. Vannak, akik szerint akkor az igazi, ha kerül bele reszelt sajt – tényleg érdemes ezzel kísérletezni –, de további zöldségekkel is gazdagítható: kerülhet bele zöldborsó, sütőtök, sárgarépa, sőt akár karfiol is.

A krumplipüré frissen készítve, melegen a legfinomabb – és nem mellesleg a legkrémesebb –, de hidegen is fogyasztható. Hűtőben 2-3 napig is eláll, fontos azonban, hogy gondosan lezárjuk, és felmelegítés előtt adjunk hozzá 1 evőkanál tejet.

Milyen krumplit válasszunk?

Az, hogy milyen burgonyát teszünk a főzőedénybe, nagyban meghatározza a végeredmény minőségét. Az igazán jó krumplipüré régi, lisztesebb burgonyából készül. Az újkrumpli nagyon finom, de burgonyapürének nem a legjobb alapanyag, ugyanis magas a víztartalma. 

Fontos, hogy mindig egészséges, csíramentes krumplival dolgozzunk, így szuper lesz a végeredmény és az esetleg megmaradt krumplipürét is hasznosíthatjuk: készülhet belőle krumplilángos, burgonyafánk vagy sós torták és rétesek tölteléke.

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul csináltad a krumplipürét

Puha és krémes krumplipüré

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg burgonya (héjastul mérve)
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl zsíros tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint (ez utóbbi el is hagyható)

Elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megmossuk, meghámozzuk (vannak egyébként, akik héjában főzik) és feldaraboljuk. Egy nagy edényt megtöltünk langyos vízzel, beletesszük a burgonyát, és lefedve főzni kezdjük. Fontos, hogy sóval is ízesítsük, ezt azonban jobb azután megtenni, hogy már forr a víz.
  2. 15-20 perc alatt puhára fő, de mindenképp ellenőrizzük egy villával, mert ha belül nyers marad, a burgonyapüré nem lesz krémes.
  3. A főtt krumplit leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Villával is lehet persze, de akkor nem lesz annyira lágy az állaga. Ezután jön a fűszerezés: só, pici bors és ha szeretjük, szerecsendió.
  4. Több részletben hozzáadjuk a kissé felmelegített tejet és tejszínt, közben kézi habverővel jól elkeverjük. Kis lángon visszatesszük a tűzhelyre, folyamatosan kevergetjük és hozzáadjuk a vajat. Ha nem tűnik kellően krémesnek, jöhet hozzá még egy kis tej vagy tejszín, ha pedig túl hígra sikerült, hagyjuk a tűzhelyen melegedni, be fog sűrűsödni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?