Patatas bravas, a spanyolok kedvenc krumpliétele

2021. március 11. |

A ropogós krumpli az izgalmas fűszerektől és az elmaradhatatlan aiolitól lesz tényleg abbahagyhatatlan snack. Mutatjuk az egyik legnépszerűbb spanyol tapast!

A patatas bravas a spanyolok egyik kedvenc tapas fogása, és mint a legtöbb tapas, ezt is iszonyatosan egyszerű elkészíteni, miközben mégis izgalmas, gazdag ízvilágot kapunk. A patatas bravas tulajdonképpen ropogós krumpli egy sűrű paradicsomos mártással és egy krémes, fokhagymás aiolival. Ezektől lesz tényleg abbahagyhatatlan snack, ami önmagában is megállja a helyét, de persze még jobb, ha több falatka társaságában kínáljuk.

patatas-bravas-recept-aioli-tapas

Hozzávalók:
Az aiolihoz:

  • 1 ek. friss citromlé
  • 100 gramm majonéz
  • 2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma

A krumplihoz:

  • olívaolaj a sütéshez
  • 900 gramm piros héjú fiatal burgonya, kockákra vágva
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 ek. (30 ml) paradicsomszósz
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. édes paprika
  • 250 ml marha alaplé
  • 1 ek. friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az aiolihoz egy kisebb tálban keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
  2. A krumplihoz melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy serpenyőben hevítsünk bő olajat, és a krumplikat kisebb adagokban süssük ropogósra bennük 8-10 perc alatt.
  3. Ha a krumplik kisültek, az olajból hagyjunk meg 2 evőkanálnyit a serpenyőben, és közepes lángon adjuk hozzá a lisztet, majd a paradicsomlevet és a fűszereket. Önstük fel az alaplével, és várjuk meg, míg a keverék forrni kezd. Várjuk meg, míg a szósz egy kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről!
  4. Tálaláshoz a krumplikat egy nagy tálban forgassuk össze a paradicsomos szósszal, és locsoljuk meg az aiolival, majd szórjuk meg friss petrezselyemmel!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Magyar fogások tapasban újragondolva

Magyar fogások tapasban újragondolva

Az Andrássy út 41. alatt található egykori Klassz Bisztrót Forrai Miklós és csapata gondolta újra, hogy Andrássy Food and Wine néven nyissa meg ismét a nagyközönség számára.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód