Patatas bravas, a spanyolok kedvenc krumpliétele

2021. március 11.
A ropogós krumpli az izgalmas fűszerektől és az elmaradhatatlan aiolitól lesz tényleg abbahagyhatatlan snack. Mutatjuk az egyik legnépszerűbb spanyol tapast!

A patatas bravas a spanyolok egyik kedvenc tapas fogása, és mint a legtöbb tapas, ezt is iszonyatosan egyszerű elkészíteni, miközben mégis izgalmas, gazdag ízvilágot kapunk. A patatas bravas tulajdonképpen ropogós krumpli egy sűrű paradicsomos mártással és egy krémes, fokhagymás aiolival. Ezektől lesz tényleg abbahagyhatatlan snack, ami önmagában is megállja a helyét, de persze még jobb, ha több falatka társaságában kínáljuk.

patatas-bravas-recept-aioli-tapas

Hozzávalók:
Az aiolihoz:

  • 1 ek. friss citromlé
  • 100 gramm majonéz
  • 2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma

A krumplihoz:

  • olívaolaj a sütéshez
  • 900 gramm piros héjú fiatal burgonya, kockákra vágva
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 ek. (30 ml) paradicsomszósz
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. édes paprika
  • 250 ml marha alaplé
  • 1 ek. friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az aiolihoz egy kisebb tálban keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
  2. A krumplihoz melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy serpenyőben hevítsünk bő olajat, és a krumplikat kisebb adagokban süssük ropogósra bennük 8-10 perc alatt.
  3. Ha a krumplik kisültek, az olajból hagyjunk meg 2 evőkanálnyit a serpenyőben, és közepes lángon adjuk hozzá a lisztet, majd a paradicsomlevet és a fűszereket. Önstük fel az alaplével, és várjuk meg, míg a keverék forrni kezd. Várjuk meg, míg a szósz egy kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről!
  4. Tálaláshoz a krumplikat egy nagy tálban forgassuk össze a paradicsomos szósszal, és locsoljuk meg az aiolival, majd szórjuk meg friss petrezselyemmel!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!