Pisztáciás sütemény eperhabbal, igazi tavaszváró finomság

2022. február 24.
A pisztácia és az eper istenien passzolnak egymáshoz, együtt pedig igazi tavaszi ízbombát alkotnak. Az alábbi desszertet egyszerűen összedobhatjuk, a végeredmény mégis nagyon látványos lesz!

Már karnyújtásnyira a tavasz, ideje édes, üde finomságokkal üdvözölni. A pisztáciás édességek már évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, a legjobb oldalukat pedig akkor tudják megmutatni, ha valamilyen édes, piros gyümölccsel kerülnek párba. Az alábbi süteménytésztát isteni pisztácia dobja fel, a krémes epertől pedig igazán friss és tavaszias lesz. Elkészíthetjük látványos tortaként vagy akár muffinformában is, ha több kisebb desszertet szeretnénk.

pisztacia-eper-edesseg-sutemeny-recept

Hozzávalók:

A sütihez:

  • 1 csésze sózatlan pisztácia meghámozva
  • 180 g finomliszt
  • 3/4 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 110 g sózatlan vaj szobahőmérsékleten
  • 200 g kristálycukor
  • 3 nagyobb tojás fehérje
  • 1 tk. mandulakivonat
  • 120 g zsíros tejföl szobahőmérsékleten
  • 120 ml zsíros tej szobahőmérsékleten

A krémhez:

  • 1 csésze liofilizált eper
  • 230 g sózatlan vaj
  • 480 g porcukor
  • 3 ek. zsíros tejszín

+ Eperszeletek a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A pisztáciát daráljuk le, és tegyük félre.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Használhatunk tortaformát vagy muffinformát, ha több süteményt szeretnénk.
  3. A tésztához keverjük össze a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, adjuk hozzá a sót és a pisztácia háromnegyedét!
  4. A vajat robotgéppel verjük habosra, majd öntsük hozzá a cukrot, végül a tojásfehérjéket és a mandulakivonatot is.
  5. A száraz hozzávalókat öntsük a nedves keverékhez, robotgéppel segítsük az elegyedést alacsony fokozaton vagy dolgozzunk kézzel. Előbbi esetben ügyeljünk rá, hogy ne mixeljük túl, sűrű, de homogén masszát kell kapnunk.
  6. Öntsük a tésztát a formákba, és süssük 13-25 percig attól függően, hogy milyen formát használtunk!
  7. Az eperkrémhez turmixban őröljük porrá az epret, majd egy nagy tálban verjük habosra a vajat a porcukorral! Adjuk hozzá az epret és a tejszínt, robotgéppel verjük krémesre.
  8. A kihűlt süteményt kenjük meg az eperhabbal, félbevágott eperszeletekkel díszítsük!

Forrás: SallysBakingAddiction Fotó: Getty Images

Olvass tovább!