3 szupergyors tésztaszósz időhiányban szenvedőknek

2022. március 25.
Ha időből kevés van, éhes szájból viszont annál több, életmentő megoldás lehet ez a három szuper recept.

Mi sem egyszerűbb a bolti tésztaszószok használatánál: elég csak felmelegíteni, és már ehetünk is. Olykor mégis jobb saját készítésű mártással enni a frissen főtt tésztát, ez is kivitelezhető hatalmas időráfordítás nélkül. Például ezzel a három expressz recepttel.

Tészta és tésztaszósz frissen készítve

Szalonnás-cukkinis tésztaszósz

Hozzávalók:

  • 2-3 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g kockázott szalonna
  • 1/2 pohár fehérbor
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Jól megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megpirítjuk rajta a szalonnát. Amikor már kezd szép színt kapni, jöhet hozzá az aprított fokhagyma, a só és a bors.
  3. Rádobjuk a reszelt cukkinit, összeforgatjuk, majd felöntjük egy kis fehérborral.
  4. 10-15 percig pároljuk, majd miután félrehúztuk a tűzről, belekeverjük a reszelt parmezánt.

Szalonnás-cukkinis tésztaszósz fehérborral

Házi pesto

Hozzávalók:

  • 8 dkg friss bazsalikom
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 4 dkg fenyőmag
  • 2 kövérebb gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl extraszűz olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. A hozzávalókat kimérjük, és egy turmixgépbe tesszük.
  2. Rövid időre bekapcsoljuk és pépesítjük, megkóstoljuk, és szükség esetén korrigáljuk.
  3. Előre is elkészíthetjük, így még gyorsabban készen áll arra, hogy feldobja az ebédet. Ráadásul az otthon készült pesto nemcsak tésztához isteni: tehetjük pirítósra és sült csirkemellel is összeforgathatjuk.

Pesztós tészta

Paradicsomos tonhalszósz

Hozzávalók:

  • 200 g tonhalkonzerv
  • 800 g paradicsomszósz
  • 1 fej hagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Felaprított petrezselyem
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Felaprítjuk a hagymát, és kevés olajon megpároljuk. (Ha szeretjük, 1 gerezd fokhagymát is tehetünk hozzá.)
  2. Kibontjuk és lecsepegtetjük a tonhalkonzervet, villával kissé összetörjük, és a hagymához adjuk.
  3. Pár percig kevergetjük, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt, sózzuk és borsozzuk. Alacsony lángon, gyakran kevergetve 15-20 percig főzzük.
  4. Mielőtt félrehúznánk a tűzről, hozzáadjuk az apróra darabolt petrezselymet, és elkeverjük a paradicsomos mártásban.

Paradicsomos tonhalszósz recept

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?