Mi sem egyszerűbb a bolti tésztaszószok használatánál: elég csak felmelegíteni, és már ehetünk is. Olykor mégis jobb saját készítésű mártással enni a frissen főtt tésztát, ez is kivitelezhető hatalmas időráfordítás nélkül. Például ezzel a három expressz recepttel.
Szalonnás-cukkinis tésztaszósz
Hozzávalók:
- 2-3 db cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g kockázott szalonna
- 1/2 pohár fehérbor
- 50 g reszelt parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Jól megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megpirítjuk rajta a szalonnát. Amikor már kezd szép színt kapni, jöhet hozzá az aprított fokhagyma, a só és a bors.
- Rádobjuk a reszelt cukkinit, összeforgatjuk, majd felöntjük egy kis fehérborral.
- 10-15 percig pároljuk, majd miután félrehúztuk a tűzről, belekeverjük a reszelt parmezánt.
Házi pesto
Hozzávalók:
- 8 dkg friss bazsalikom
- 8 dkg reszelt parmezán
- 4 dkg fenyőmag
- 2 kövérebb gerezd fokhagyma
- 0,5 dl extraszűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Így készül:
- A hozzávalókat kimérjük, és egy turmixgépbe tesszük.
- Rövid időre bekapcsoljuk és pépesítjük, megkóstoljuk, és szükség esetén korrigáljuk.
- Előre is elkészíthetjük, így még gyorsabban készen áll arra, hogy feldobja az ebédet. Ráadásul az otthon készült pesto nemcsak tésztához isteni: tehetjük pirítósra és sült csirkemellel is összeforgathatjuk.
Paradicsomos tonhalszósz
Hozzávalók:
- 200 g tonhalkonzerv
- 800 g paradicsomszósz
- 1 fej hagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- Felaprított petrezselyem
- Só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Felaprítjuk a hagymát, és kevés olajon megpároljuk. (Ha szeretjük, 1 gerezd fokhagymát is tehetünk hozzá.)
- Kibontjuk és lecsepegtetjük a tonhalkonzervet, villával kissé összetörjük, és a hagymához adjuk.
- Pár percig kevergetjük, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt, sózzuk és borsozzuk. Alacsony lángon, gyakran kevergetve 15-20 percig főzzük.
- Mielőtt félrehúznánk a tűzről, hozzáadjuk az apróra darabolt petrezselymet, és elkeverjük a paradicsomos mártásban.
Fotó: Getty Images