Fetasajtos tepsis egytál barna vajas sült csirkével

2022. március 31.
Nincs is kényelmesebb annál, mint amikor egy tepsibe dobálunk be minden hozzávalót, az pedig csak hab a tortán, hogy így még gazdagabbak lesznek a sülés közben összeérő ízek! Ma egy mennyei, görögös ihletésű tepsis fogást mutatunk.

Az alábbi receptben elsősorban az oregánó, az olívabogyó és a feta hozza a görögös ízvilágot, de a fogás alapja nagyon egyszerű, és nagyon jól variálható. A lényeg, hogy zsenge újkrumplit és csirkét sütünk együtt,sok citrommal és fokhagymával, és – itt jön a lényeg – jó adag vajat ültetve a csirkemellek tetejére. A sütőben a vaj enyhén karamellizálódik, és igazán szaftossá teszi a csirkét, a fokhagymából és a citromból pedig (miután kiengedték aromáikat a sütőben) gazdag dresszing lesz. Dobálhatunk melléjük más zöldségeket, sőt, akár gyümölcsöket is, a lényeg, hogy élvezzük, ahogyan az együtt sülő ételek ízei összeérnek!

recept-gorog-csirke-feta-vaj

Hozzávalók:

  • fél kiló újburgonya alaposan megmosva, félbevágva
  • 4 ek. és 1/3 csésze olívaolaj
  • só és bors
  • 2 citrom
  • 6 db csirkemell
  • 2 ek. szárított oregánó
  • 1 ek. füstölt paprika
  • 1 mogyoróhagyma apróra vágva
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • egy marék friss petrezselyem
  • egy marék friss kapor
  • 170 gramm feta
  • 4 ek. sózott vaj
  • 100 gramm görög olívabogyó
  • 2 ek. vörösborecet

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
  2. Egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsibe dobjuk bele a krumplikat, locsoljuk meg 2 ek. olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal! Tegyük mellé az egyik citromot gerezdekre vágva! Süssük 20 percig!
  3. Közben egy tálban forgassuk össze a csirkét 2 ek. olívaolajjal, a szárított oregánóval és az apróra vágott mogyoróhagymával. Ízesítsük sóval és borssal!
  4. A krumplit vegyük ki a sütőből, és rendezgessük el közéjük a csirkemelleket!
  5. Dobjuk mellé a fokhagymagerezdeket és a másik felszeletelt citromot. A csirkemellekre tegyünk 1-1 darabka vajat egyenlő mértékben. Dobjuk vissza a tepsit a sütőbe további 20-25 percre!
  6. Készítsük el a dresszinget: a maradék 1/3 csésze olívaolajat keverjük össze a vörösborecettel, a friss fűszerekkel és az olajbogyókkal!
  7. A megsült citromszeletek feléből vegyük ki a magokat, és vágjuk apróra őket – adjuk ezt is a szószhoz! A sült fokhagymát pépesítsük, és keverjük az öntethez.
  8. Az elkészült ételt szórjuk meg morzsolt fetával és öntsük nyakon az öntettel! Ízesítsük további friss zöldfűszerekkel.

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: GettyImages

Olvass tovább!