Akár még a húsvéti köretek között is helyett kaphat ez az isteni kelkáposztagratin, vagyis csőben sült káposzta, ami karakteres sajtoktól és jó adag tejszíntől lesz igazán krémes és mennyei. A kelkáposzta ugyan elég megosztó étel, de megsütve össze sem hasonlítható a menzás főzelékben úszkáló darabkákkal: a levelek szélei ropogósra pirulnak, a zöldség belseje puha és ízes lesz, a sütés alatt pedig kijön enyhén édeskés karaktere. Izgalmas és nem mellesleg egészségesebb alternatívája lehet a hagyományos krumplis köreteknek.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej kelkáposzta
- 2 ek. olaj
- só és bors
- 1/3 csésze fehérbor
- 2 nagy gerezd fokhagyma lereszelve
- 4 ág kakukkfű
- 2 csésze zsíros tejszín
- 1/2 citrom
- 1/2 csésze reszelt parmezán sajt
- 1/2 csésze reszelt Gruyére sajt
- 1/2 csésze durva zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vágjuk a fejet nyolc cikkelyre úgy, hogy a levelek egyben maradjanak. Dörzsöljük be a cikkelyeket olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd rendezzük el őket egy hőálló, magasabb falú tálban „forgó” alakban (nem baj, ha a szeletek egymásra lógnak egy kicsit). 8-10 percig süssük őket, míg kicsit megpuhulnak, és a levelek széle megpirul.
- Közben egy közepes tálba öntsük bele a bort, adjuk hozzá a tejszínt, a fokhagymát és a kakukkfüvet! Ízesítsük sóval és borssal. Egy másik tálba reszeljük bele egy fél citrom héját, adjuk hozzá a reszelt sajtokat és a zsemlemorzsát is, alaposan forgassuk össze.
- A tejszínes keveréket öntsük a káposztára, vegyük le a sütőt 180 fokra, és takarjuk le a tálat egy fedővel vagy fóliával. Süssük a káposztát újabb 20 percig.
- Majd vegyük le a fóliát, csavarjuk a káposztára a fél citrom levét, majd szórjuk meg a sajtos zsemlemorzsával, és süssük 15-20 perc alatt aranybarnára!
Fotó: GettyImages