Mindenkinek megvan az elmélete, hogy a lángos hogy a legfinomabb: fokhagymával, sajttal, tejföllel, netán mindhárommal egyszerre. Akadnak olyanok is, akik szerint ketchuppal lesz utolérhetetlen, mások pedig virslit tekernek a tésztájába sütés előtt, de a káposztás verzió is népszerű. Akármelyik hallatán kezdtél nagy egyetértéssel bólogatni, az alábbi recept nem fog csalódást okozni!
A lángos eredetileg hamisítatlan „strandkaja”, mostanra azonban már a karácsonyi vásárokba is beférkőzte magát, akárcsak szeretett kuzinja, a kenyérlángos. Annak, hogy fogyasztása igazán élvezetes legyen, az egyik titka, hogy még melegében nekilássunk: lehet, hogy kevesebb vele a macera, mint otthon sütni, mégsem szerencsés a lángossütőknél elvitelre kérni. Süsd meg inkább a saját konyhádban, meglátod, nem marad sok ideje kihűlni. Ha kísérletező kedvedben vagy, az alábbi élesztős verzió helyett (vagy mellett!) próbáld ki egyszer a sütőporos lángost is. Tényleg működik!
Házi lángos
Hozzávalók:
- 20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő (nem por!)
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- 1,5-2 l olaj a sütéshez
Így készül:
- Első lépésként meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, majd ebbe morzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, és megvárjuk, hogy felfusson.
- Amíg teszi a dolgát, tálba szitáljuk a lisztet (akár meg is langyosíthatjuk előtte), és hozzáadjuk a sót.
- Ha az élesztő felfutott, több részletben öntsük a liszthez, és kezdjük el dagasztani. Ez a legmunkásabb része, de megéri kitartani: a simára és levegősre dolgozott tészta a kívül ropogós, belül puha lángos lelke!
- Ha a nehezén túl vagyunk, kissé beolajozzuk és meghintjük a tetejét liszttel, majd letakarva félretesszük, és hagyjuk 1 órán át kelni.
- Lisztezett deszkára borítjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk. Ezekből csinos kis gombócokat formázunk, majd konyharuhával letakarva hagyjuk még egy kicsit pihenni, amíg a sütéshez használt edényben felforrósodik az olaj. (Könnyebben mehet a gombócok formázása, ha a kezünket kicsit beolajozzuk!)
- Ha elérte a kívánt hőfokot, a gombócokból lángost nyújtunk, és egyesével kisütjük. Elengedhetetlenül fontos, hogy bő olajban süssük, pont úgy, mint amikor farsangi fánk készül! Ha az egyik oldala szépen megpirult, megfordítjuk, és azt is megsütjük.
- Alaposan csepegtessük le, és kedvünk szerint pakoljuk meg reszelt sajttal, fokhagymás vagy sima tejföllel – vagy bármi mással, ami szívünk szerint passzol a lángoshoz!
Tipp:
Mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta és szárazra törölt edényben lássunk neki a sütésnek. Olyan nagyságú edényt válasszunk, amiben van helye a lángosnak „úszkálni”, nem szabad, hogy az edény aljára vagy a falához tapadjon.
Fotó: Getty Images