Medvehagymás zsírban sült hús

2022. május 01.
Tavasszal mi mással bolondíthatnánk meg egy-egy fogást, mint medvehagymával. Hering András, a Nosalty főszerkesztője egy medvehagymás zsírban sült karaj elkészítési módját osztja meg veletek.

Korábban már bemutattam nektek, hogy a medvehagymából milyen isteni mangalicazsíros kencét lehet készíteni, ami nemcsak friss kenyéren, de húsok sütésekor is bátran felhasználható. Most egy klasszikus sült húst, sertéskarajból készült sültet dobtam fel a medvehagymás mangalicazsírral, amiben a hús még puhább és még izgalmasabb ízekkel teli lesz.

A medvehagymás mangalicazsír elkészítése:

Elsőként válasszunk megfelelő méretű dunsztosüvegeket a medvehagymás zsírhoz, én általában kisebb méretű üvegeket választok, mivel egyszerre úgysem fogy sok a készítményből. Sterilizáljuk az üvegeket és a fémfedőket is, erre a legjobb megoldás, ha vízben forraljuk őket.

Vágjuk apróra a megmosott, lecsepegtetett, és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket. Majd, ha szeretnénk beletenni sonkát, szárított paradicsomot vagy egyéb hozzávalót is (például pirított csirkemájat vagy sülthús-darabokat), ugyanezt tegyük velük is: vágjuk finomra, de legalábbis apróra őket.

medvehagymas-sult-hus-nosalty3

Válasszunk egy viszonylag mély és nagyobb serpenyőt, majd kezdjük el benne melegíteni a mangalicazsírt (nagyjából 250g mangalicazsírra lesz szükségünk). Amikor már felmelegedett a zsír, mehet hozzá néhány gerezd aprított fokhagyma, az apróra vágott sonka- vagy más húsdarabok, a szárított paradicsom, végül az aprított medvehagymalevelek.

Kezdődhet a sütés, ami egészen addig tartson, amíg a levelek összeesnek, tehát egyáltalán nem szabad sokáig sütni őket.

Tapasztalataim szerint a fekete bors mellett szinte csak egy csipet só kell bele, mivel a sonkadarabokból épp elég só sül ki, illetve evés közben is tudjuk utólag sózni, ha szükség van rá.

Töltsük forró üvegbe, zárjuk le, majd állítsuk fejtetőre nagyjából 30 percre. Ezután takarjuk be egy konyharuhába, hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe.

medvehagymas-sult-hus-nosalty3

A sült hús elkészítése:

Ha egész sertéskarajt sütünk, szeleteljük fel, majd a hús mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A karajszeleteket tegyük egymás mellé egy vasserpenyőbe vagy tepsibe.

A fokhagymákat finomra zúzzuk vagy vágjuk, elosztjuk a hús tetején.

Rá- és mellékanalazunk nagyjából 3 púpozott evőkanál medvehagymás mangalicazsírt, majd kezdődhet a sütés. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alufóliával lefedjük, majd nagyjából 90 perc alatt puhára pároljuk.

Ha a hús megpuhult, levesszük az alufóliát, és 10 perc alatt megpirítjuk.

medvehagymas-sult-hus-nosalty3

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!