A szárzellert leginkább a fogyókúrázók csodaételeként, és a detoxturmixok elmaradhatatlan alapanyagaként ismerjük, de ez a különleges – a magyar konyhában meglehetősen ritkán használt – zöldség egyáltalán nem csak „kötelező diétás fogás”. A rostban gazdag, A-, C-, K- és B-vitaminokban dús szárzeller roppanós, lédús textúrájával és friss, enyhén kesernyés ízével simán megérdemli, hogy főszereplő legyen a tányérunkon.
Az alábbi receptben egy izgalmas, karakteres salátába kerül, ahol a szintén jótékony hatású dió és a pikáns pecorino teszik teljessé.
Hozzávalók:
- 1/4 csésze dió
- 1 tojássárgája
- 4 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 ek. dijoni mustár
- só és bors
- 1/4 csésze olívaolaj
- 3 tk. fehérborecet
- 1 csokor szárzeller feldarabolva (levelek nélkül)
- 1 zöldalma vékony szeletekre vágva
- 50 gramm pecorino
- 1 marék friss kapor
Elkészítés:
- Egy kisebb serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon, dobjuk bele a diót és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le, nagyjából két perc alatt. Ha kész, tegyük félre kihűlni, majd vágjuk durvább darabokra.
- Egy kisebb edényben keverjük össze a tojássárgáját, a reszelt fokhagymát és a mustárt, ízesítsük sóval és borssal! Keverjük hozzá az olívaolajat, míg homogén keveréket kapunk, majd adjuk hozzá az ecetet is.
- A tálaláshoz dobjuk egy tálba a felvágott zellert és almát, öntsük le a dresszinggel, majd szórjuk rá a diót és a pecorinoszeleteket! Szórjuk meg friss kaporral, ízlés szerint esetleg egy kevés citromlével.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images