A házi leveskocka nagy előnye, hogy olyan zöldségekből készítheted, amelyeket a leginkább szerettek: most a hozzávalók kínálata is bőséges, érdemes kihasználni ezt a remek alkalmat a kísérletezésre. Ráadásul a receptben szereplő fűszerek típusát és arányát is kedved szerint variálhatod, szóval tényleg igazi alkotómunka a leveskockagyártás.
A bolti és a házi leveskocka között az egyik legnagyobb különbség, hogy az otthon készült verziót a mélyhűtőben lehet a legtovább eltartani, ez ugyanis nem az a spájzban elálló típus. A kockákat egy egyszerű tárolódobozba kell tenni, és ha egymásra pakolod, a rétegeket legegyszerűbben sütőpapírral választhatod el egymástól.
Abba, amit mi készítettünk el, cukkini, zellerszár, krumpli, répa és vöröshagyma került, de ezeket bátran kiegészítheted vagy helyettesítheted mással: zellergumóval, fehérrépával, friss zöldborsóval, paradicsommal, gombával, fokhagymával, petrezselyemmel vagy bármilyen, játszi könnyedséggel felaprítható zöldfűszerrel – és a sort még hosszan folytathatnánk!
Házi készítésű leveskocka
Hozzávalók:
- 500 g apróra vágott zöldség
- 1 fej vöröshagyma
- 120 g tengeri só
- 1 evőkanál olívaolaj
Így készül:
- A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk és félretesszük.
- A kedvünkre való zöldségeket alaposan megmossuk, amelyiket kell, azt meghámozzuk, és kis darabokra vágjuk.
- A hagymát olívaolajon párolni kezdjük egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
- Folyamatos kevergetés mellett 15-20 percig pároljuk, hogy a zöldségek leve elillanjon.
- Ezután egy tálba kanalazzuk, és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a serpenyőbe, és további 5 percig hevítjük.
- Ezután óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, a tetejére terítünk egy másik sütőpapírt és szépen elegyengetjük.
- Ha langyosra hűlt (a tepsi nélkül), a fagyasztóba tesszük 10-12 órára, majd miután megszilárdult, felkockázzuk, és a fent leírt módon tároljuk.
Fotó: Getty Images