Figyelj erre az 5 dologra, és szuper lesz az otthon készült pizza!

2022. március 11.
Hogy finom legyen az otthon sütött pizza, ahhoz nemcsak egy klassz receptre, minőségi hozzávalókra és jól eltalált sütési hőmérsékletre van szükség, hanem néhány praktikára is. Például ezekre!

Ha biztosra akarsz menni az otthoni pizzázással, a legegyszerűbb rendelni valamelyik pizzériából vagy „B tervként” mélyhűtött pizzát tolni az előmelegített sütőbe. Ám ha nem éred be ennyivel, és szívesen nézel szembe az olyan konyhai kihívásokkal, mint az otthoni pizzasütés megmutatjuk, hogy mire figyelj, hogy elégedett lehess a végeredménnyel!

Kinyújtott házi pizzatészta paradicsomszósszal, sajttal és bazsalikommal

1) Szemmértékkel kimért hozzávalók

Hiába vagy gyakorlott sütögető, a pizzatészta készítéséhez legalább az első alkalmakkor tanácsos konyhai mérleggel pontosan kimérni a hozzávalókat. Ha ezt elmulasztod, nagy valószínűséggel korrigálnod kell a tésztát: ha túl lágyra sikerül, akkor liszt hozzáadásával, ha pedig túl kemény lesz, vízzel kell lazítani. Ez mindenképp felborítja az arányokat, és a recept már az elején átalakul.

Fontos, hogy mindig jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, és ha lehet, ne írd felül az összetevők listáját: ha az ígéretes házi pizza receptjében az szerepel például, hogy kétféle lisztet kell összekeverned, ne gondold, hogy ezt azért írják, hogy komplikáltabbá tegyék az életed! Kövesd, ami ott szerepel, így nagy valószínűséggel nem ér csalódás a kóstolás után.

2) Elkapkodott kelesztés

Egy alkalommal, míg vártunk arra, hogy készre süljön a pizzánk Olaszországban, kiszedtünk egy apró titkot a pizzaszakácsból: megosztotta velünk, hogy az igazán csodásan sülő pizzatésztához mindössze 2 g (bizony, gramm és nem dekagramm!) élesztőt használnak, és hagyják, hogy 2 napon át pihenjen, keljen a tészta.

Hozzátette azt is, hogy mindig a fejét fogja, amikor olyan recepteket lát, amelyek elkészítéséhez 5 dkg élesztőre és mindössze 1-2 óra kelesztésre van szükség. Nem azt mondjuk, hogy hagyd otthon is 48 órán át pihenni a pizzatésztát, arra azonban ügyelj, hogy ne csapd össze a munkát! 3-4 órán át teljes lelki nyugalommal hagyd dagadni a tésztát, mert a sietve kelesztett pizzát nehéz megemészteni, és puffadást, gyomorfájdalmat okozhat!

3) Rosszul nyújtott pizzatészta

Te is arra törekszel a pizzatészta nyújtása során, hogy teljesen egyenletesen dolgozd el? Ez nem a legjobb ötlet! Ha így teszel, könnyen megesik, hogy a paradicsomszósszal megkent közepe kevésbé sül át, mint a széle, amire nem kerül semmi.

Sokkal szerencsésebb, ha úgy egyengeted el a tésztát, hogy a közepén valamivel vékonyabb legyen, a peremén pedig kicsit vastagabb. Így könnyebb elérni, hogy egyenletesen süljön át! Hogy ez megvalósuljon, mindig 200-250 fok körüli hőmérsékletre melegítsd a sütőt, a pizza ugyanis ideális esetben magas hőfokon, rövid alatt készül el! 

4) A pizzavariációk keverése

Való igaz, hogy nagyon praktikus, ha a pizzatésztát szépen elegyengeted a sütőformában, majd többféleképp ízesíted, hogy mindenkinek kedvére tegyél. Tudnod kell azonban, hogy egy egyszerűbb Margherita pizza (amin csak paradicsomszósz, sajt és esetleg pár bazsalikomlevél található) jóval gyorsabban átsül, mint egy gazdagabb feltétekkel megpakolt pizza. Így ha egy sütőlapon készül többféle pizza, nagy az esély rá, hogy míg az egyik tökéletesre sül, addig a többi kissé nyers marad.

Érdemes tehát rászánni az időt arra, hogy több körben süsd meg a különféle pizzavariációkat, vagy ha mindenképpen egyszerre szeretnéd letudni a sütést, akkor szerezz be egy sütőbe tehető, több szintes pizzasütő állványt, amin egyszerre akár 3-4 pizza is süthető.

Házi pizza otthoni pizzasütés után

5) Kell-e sütőpapír a pizza alá?

Ez egy meglehetősen összetett kérdés. Ha igazán finom pizzára vágysz, ami belül puha, kívül viszont ropogós, a legjobb beruházni egy úgynevezett pizzasütő kőre, amit a sütő rácsára téve fel kell forrósítani, majd arra kell rácsúsztatni a pizzatésztát, és megvárni, hogy tökéletesen átsüljön.

Természetesen normál sütőlapon sütve is készíthetsz szuper pizzát otthon, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen előkészületek előzik meg a pizzasütést: egy olasz pizzériában sosem fogsz sütőpapírral bélelt tepsin sütött pizzát látni, ám ha a sütőlemez felülete karcos vagy olyan bevonattal készült, amire ráragadnak az ételek, ne kockáztass, és használj sütőpapírt!

Ha a sütőlemezed új és/vagy sérülésmentes, nincs szükség sütőpapírra, bőven elég, ha egy kicsit kiolajozod ott, ahova majd a kinyújtott tészta kerül!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?