Méregtelenítő zöld smoothie finoman és egyszerűen

2022. február 03.
Vigyél egy kis vitalitást az étrendedbe ezzel a fantasztikus, superfoodokkal megpakolt smootihe-val! Bernáth Melinda, a Smarta bloggere nemcsak a receptet osztja meg veletek, de azt is elmondja, miért érdemes ezt az italt fogyasztani.

A zöld smoothie-k eddig is hetente többször feltűntek a konyhámban, nagyon szeretem őket, és érzem, ahogy feltöltenek vitalitással. A spenót és a gyömbér nagy kedvenc, szinte mindegyikben szerepelnek, de most tovább turbóztam a receptet csoda zöldekkel és néhány superfooddal, mert szerettem volna egy olyan zöld smoothie-t összerakni, ami így a tél közepén segít regenerálni és energizálni a testünket. Így született meg ez a nagyon finom, mégis hatékony detox smoothie.

Törődj a testeddel!

Tudom, hogy néha már szitokszónak számít a méregtelenítés, de időről időre szüksége van a szervezetünknek koncentrált regenerációra. Ahogy évente elvisszük szervizre az autónkat – bár lehet, hogy ez nem a legobb példa, de azért szemléletes –, úgy a testünkkel is érdemes foglalkoznunk.

Az emésztőrendszerünk folyamatos terhelésnek van kitéve, főleg akkor ha sok félkész vagy kész ételt, illetve finomított élelmiszeret fogyasztunk. Ezért rendszeres időközönként segítenünk kell neki, hogy regenerálódjon.

zold-turmix

 

Lehet böjtölni, időszakos böjtölni (intermittent fasting), teljesen vegán napokat vagy heteket beiktatni. Ha ezek túl drasztikusak, vagy a jelenlegi életmódodba nem férnek bele, akkor is van megoldás: a zöld smoothie-k is sokat jelenthetnek a szervezetednek.

Fogyszd őket hetente többször, akár egy-egy étkezést is kiválthatsz zöld turmixokkal, és figyeld meg, a tested meghálálja. Én minden pohár detox smoothie után érzem, ahogyan a szervezetem megtelik energiával és vitalitással. Természetesen ezt a receptet nagyon jól tudod használni léböjt kúrához is. Ha viszont fogyókúrához keresel smoothie receptet, akkor nézd meg azt a videómat:

Mi van a detox smoothie-ban?

Próbáltam úgy összeállítani ezt a smoothie receptet, hogy minél kevesebb szezonon kívüli alapanyag kerüljön bele, hiszen az évszakoknak megfelelő táplálkozással a szervezetünknek, és a természetnek is jót teszünk.

detox-smoothie


Lucerna csíra
: furcsának tűnhet, hogy mit csinál a csíra a smoothie-ban, hiszen nem ez a megszokott felhasználási módja. Pedig a csírák, főleg a téli időszakban az egyik legjobb vitamin és ásványi anyag források. A lucernában a C-vitaminon, magnéziumon, vason kívül K-vitamin is található. Ha még nem vagy gyakorlott csíráztató, korábbi bejegyzésemben találsz csíráztatási tippeket.

Bébispenót: az egyik legjobb zöld smoothie alap. Szintén viszonylag semleges az íze, de nagyon sok jótékony hatása van.

Uborka: magas a víztartalma, jól hidratál. Uborkás vizet is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Gyömbér: egyik kedvenc fűszerem, és smoothie összetevőm. Jellegzetes íze van, nagyon jól illik a zöld turmixokhoz, és serkenti az anyagcserét.

Zellerszár: a zellerlé, amely a zeller szárából készül a méregtelenítő kúrák legfontosabb alapja, így ebből a turmixból sem maradhatott ki.

Banán: ez, illetve az alma adja meg a smoothie édes ízét. De ha nem szereted a banánt, vagy a magas cukortartalma miatt kihagynád, akkor akár egy fél avokádóval is helyettesítheted, hogy krémesebb legyen az ital. Még több banánmentes smoothie receptet a tavaszi smoothie-k videómban találsz.

Chia mag: ennek az apró magnak annyi jótékony hatása van, hogy egy külön bejegyzés készült róla.

Kurkuma: gyulladáscsökkentő és serkenti az anyagcserét, ezért kerül bele őrölt formában. Ha kapsz esetleg frissen, akkor az még jobb. Egy karika mehet ebből is, hasonlóan, mint a gyömbérből.

Zöld detox smootihe

Hozzávalók:

  • 1 marék lucerna csíra
  • 8 cm uborka darab
  • 10 cm zellerszár
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1/2 citrom leve
  • 1 nagy marék spenót
  • 1 banán
  • 1 közepes alma
  • 1 tk chia mag
  • 1 kk kurkuma

Elkészítése:

Az uborka és a zeller darabot megmossuk, feldaraboljuk. A gyömbér karikát meghámozzuk, az almát feldaraboljuk. Mindent tegyünk bele a turmixba, és turmixoljuk kb. 2 perc alatt krémesre és homogénre.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!