5 egyszerű módszer, amivel ragyogóvá ehetjük a bőrünket

2021. július 14.
A különböző színű ételektől az olyan italokig, mint a kávé, számos dologgal segíthetjük, hogy bőrünk belülről váljon ragyogóvá. Ide tartozik a megfelelő mennyiségű víz és elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása is, melyek elengedhetetlenek a tiszta, egészséges bőrhöz.

Ha különböző bőrproblémáktól szenvedünk, gyakran megkeserítik az életünket a pattanások, vörösség vagy az ödémásodás, a probléma lehet, hogy mélyebben gyökerezik, mint a bőrfelszín. “Gondoljunk úgy a bőrünkre, mint ami a belsőnket tükrözi – mutatott rá Meg Hagar dietetikus. – Nagyobb jelentősége van a bőrünk szempontjából annak, amit eszünk, mint gondolnánk. Például a cisztás akné esetén (amikor a bőlfelszín alatt, mélyen keletkeznek csomók), vagy ha a probléma nem reagál a célzott kezelésre.” A szakember szerint ezért fontos, hogy teljes értékű, ne finomított ételeket fogyasszunk, és ne dőljünk be a legújabb és legdivatosabb diétáknak, tisztítókúráknak.

ragyogo-bor-etel

Együnk színek szerint

“Ha nem eszünk rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget, legalább egyszer egy nap vezessük be minél előbb az étrendünkbe valamelyik étkezésnél” – mondta Brigitte Zeitlin dietetikus. Válogassunk minél változatosabb színű növényt, piros paprikát, zöld leveleseket és sárgarépát. A különböző színek ugyanis különböző mikrotápanyagokkal látják el szervezetünket. A keresztesvirágúak, mint például a brokkoli, különösen jó hatással van a bőrre, mert rengeteg folátot és K-vitamint tartalmaz, ami támogatja a sejtek egészségét. 

Csökkentsük a cukrot

Ha szeretnénk elkerülni a bőr kellemetlen gyulladásait, minél kevesebb finomított élelmiszert és hozzáadott cukrot fogyasszunk. Az egyik módja a cukorbevitel csökkentésének, ha odafigyelünk és tudatosan válogatjuk meg az ételeinket. “Ha az emberek megnéznék a címkéket, mielőtt megesznek valamit, meglepődnének, mennyi rejtett cukor kerül be a szervezetükbe” – mutatott rá Hagar. 

Ne pazaroljuk a pénzt tiszítókúrákra

Tegyük fel, hogy elszántuk magunkat a vitamin- és ásványi anyag bevitel növelésére. “Ha ezt különböző táplálékkiegészítőkkel akarjuk elérni, az nagyobbrészt kidobott pénz – hívta fel rá a figyelmet a dietetikus. – Sokkal többrétű jótékony hatása van annak, ha az ételeinkből fedezzük ezt.” A teljes értékű ételek a különféle tápanyagokon kívül rengeteg rostot is tartalmaznak, mely szintén fontos az egészséges emésztéshez. 

A dietetikus azt is kiemelte, hogy a tisztító és méregtelenítő kúrák hasonlóan hatástalanok, mivel a test természetes módon méregtelenít, ha megfelelő módon tápláljuk. “Sokkal valóságosabb és fenntarthatóbb módja a méregtelenítésnek, ha minél több növényi alapú ételt fogyasztunk” – mondta Hagar.

Maradjunk hidratáltak

Egyszerű, ám roppant hatásos módja a toxinok kimosásának szervezetünkből, ha elegendő vizet iszunk. “A vizet kiegészíthetjük gyógynövényekből főzött vagy zöldteával, így változatosabb is a folyadékpótlás” – mondta a dietetikus, akinek a zöldtea azért is nagy kedvence, mert segíti a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatok visszaszorítását.

Legyünk óvatosak a koffeinnel és alkohollal

A koffeintartalmú italok, mint a kávé és tea alapvetően lehetnek egészségesek, hiszen antioxidánsban gazdag mindkét ital. Ugyanakkor a túl sok koffein, különösen ha olyan koncentráltan juttatjuk a szervezetbe, mint ahogy az energiaitalokban megtalálható, növeli a stresszhormon szintjét a szervezetben, ami a bőrre is negatív hatással van. 

Az alkohollal sem árt óvatosan bánni, mivel akadályozhatja a szervezet természetes méregtelenítését. “A testünk nem szereti az alkoholt. Az érzelmi érték, az élvezet és a társasági élet miatt érzett öröm jót tehet ugyan a bőrnek, ám ha túl gyakran fogyasztjuk és nem figyelünk a mennyiségre, az egészségünk és a bőrünk látja kárát. Mindenképp az egyensúlyra kell törekednünk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!